OKRUGLI STOL – ALKOHOL U PROMETU

U mjesecu borbe protiv ovisnosti i u sklopu kampanje RAZMISLIkad piješ ne vozi Zagrebačke pivovare u ponedjeljak 05. prosinaca 2016. godine u organizaciji Udruge Sigurnost u prometu održan je okrugli stol i proveden kvalitetna rasprava o problematici konzumacije alkohola od strane sudionika u prometu, prije svega mladih vozača cestovnih motornih vozila.

Okrugli stol je realiziran u suradnji sa Zagrebačkom pivovarom, Ministarstvom unutarnjih poslova, Fakultetom prometnih znanosti i Domom zdravlja Zagreb Zapad.

Tijekom održavanja okruglog stola održane su sljedeće prezentacije:
 
- ODGOVORNO PIJENJE ALKOHOLA
Dom zdravlja Zagreb – Zapad, dr. Miro Hanzevački

- PROMETNE NESREĆE PROUZROĆENE POD UTJECAJEM ALKOHOLA
MUP- Sektor za sigurnost cestovnog prometa, mr.sc. Miron Huljak

- EUROPSKA NOĆ BEZ NESREĆA 2016. – REZULTATI
Udruga Sigurnost u prometu, Georg Davor Lisicin, dipl.ing.

- (NE)KULTURA KONZUMACIJE ALKOHOLA I UPRAVLJANJE VOZILOM POD UTJECAJEM ALKOHOLA
Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Rajko Horvat

- REZULTATI ISTRAŽIVNJA O KAMPANJI SPREČAVANJA ZLOUPORABE ALKOHOLA - RAZMISLI
Zagrebačka pivovara, Tina Puhalo Grladinovićvoditeljica komparativnih komunikacija, Tina Puhalo Grladinović

Tijekom rasprave o problematici štetnosti konzumacije alkohola za zdravlje i sigurnost cestovnog prometa posebno je istaknut problem konzumacije alkohola od strane mlade populacije i mladih vozača te povećanja boja prometnih nesreća koje su prouzročili alkoholizirani mladi vozači 2015. godine.

Također je istaknuto da rezultati provođenja međunarodne edukativno-preventivne akcije "Europska noć bez nesreća" ukazuju da se broj mladih vozača koji sudjeluju u njoj, a nisu konzumirali alkohol prilikom noćno provoda, svake godine lagano povećava što opravdava nastavak provođenja iste.

Na kraju je sudionicima prezentiran i prijedlog zaključaka okruglog stola koje će organizator poslati nadležnim državnim organima i tijelima na razmatranje i zajedničku realizaciju.

Sa zadovoljstvom možemo ustvrditi kako je okrugli stol kvalitetno popraćen od predstavnika elektronskih i tiskanih medija na ćemo posebno zahvaljujemo.
 

GDL