EUROPEAN NIGHT WITHOUT ACCIDENT / EUROPSKA NOĆ BEZ NESREĆA

U subotu, 21.10.2017. Odgovorni mladi vozači (Responsible Young Driver ) biti će prisutni u noćnim klubovima

U organizaciji udruge "SIGURNOST U PROMETU", uz potporu Nacionalnog programa Sigurnosti cestovnog prometa i pod pokroviteljstvom 'Europskog foruma mladih' i organizacije 'Odgovorni mladi vozači' ("Responsible Young Drivers" – RYD) u noći sa subote na nedjelju 21./22. listopada 2017. po šesti put će se u RH održati međunarodna akcija "Europska noć bez nesreća".

Partneri u provođenju su Fakultet prometnih znanosti i Zagrebačka pivovara koja se pridružuje aktivnosti u sklopu svoje akcije 'Razmisli, kad piješ ne vozi'. 'Europska noć bez nesreća' je edukacijska kampanja za povećanje sigurnosti u prometu usmjerena, koja je 1995. pokrenuta u Belgiji, a od 2003. je pod pokroviteljstvom Europske komisije. Akcija će se i ove godine provesti i u Hrvatskoj u noćnim klubovima u Zagrebu, (noćni klub "Žabac" i "San Antonio"), Varaždinu (noćni klub „Bard"), u Osijeku ("St. Parick" i pivnica "Merlon"), Rijeci ("Phanas pub" i "Bačva Pub")  i Zadru („Posh pub“ i „Yachting“ bar &club ), te po prvi put u Čakovcu (noćni klub „Metalac“) i Dubrovniku ( night club „Revelin“ i caffe bar „Street“).

Cilj akcije je podizanje razine svijesti i odgovornosti mladih vozača u vožnji sukladno propisima, s naglaskom na pogibeljnost vožnje pod utjecajem alkohola.

Nastradali sudionici prometnih nesreća koje su prouzročili osobe do 24 god. motornim vozilima zbog vožnje pod utjecajem alkohola, prema podacima MUP-a, u 2016. godini čine 38 % od ukupno svih poginulih. Čak 19 od sveukupno 307 osoba poginulih u cestovnom prometu, što je izrazito preveliki omjer kada se uzme u obzir relativni mali udio od ukupno prijeđenih kilometara vozača do 24 godine u odnosu na sve ostale vozače.

Tijekom provođenja međunarodne akcije "Europska noć bez nesreća" 2016. sudjelovalo je više od 700 osoba, a dragovoljno se podvrglo alkotestu 679 osoba Nije konzumiralo alkohol 202 osoba a  alkohol je konzumiralo ukupno 477 osoba od kojih je ukupno 214 osoba imalo u dahu  < 0,5  promila i >=0,5 263 osoba. U akciji "ENBN" 2015. neposredno je sudjelovalo ukupno 679 mladih vozača od kojih je 555 pristalo na alkotestiranje. Sveukupno 154 mladih vozača  nije  konzumiralo alkohol, a ukupno 203 osoba je konzumiralo alkohol u zakonskim granicama (do 0,5), a kod 198 mladih vozača utvrđena je koncentracija alkohola u dahu preko 0,5 promila alkohola .

Za usporedbu, u akciji "ENBN" 2014. neposredno je sudjelovalo ukupno 613 mladih vozača od kojih je 510 pristalo na alkotestiranje. Sveukupno 175 mladih vozača  nije konzumiralo alkohol. Ukupno 130 osoba je konzumiralo alkohol u zakonskim granicama (do 0,5), a nažalost kod 205 mladih vozača utvrđena je koncentracija alkohola u dahu preko 0,5 promila. U akciji „ENBN“ 2013. od  627 vozača koji su pristali na alkotestiranje, 167 mladih vozača nije konzumiralo alkohol sveukupno 59 osoba je konzumiralo alkohol u zakonskim granicama (do 0,5), a nažalost čak 401 mladi vozač je u dahu imalo preko 0,5 promila alkohola.

Možemo zaključiti kako se statistički stanje poboljšava, međutim konzumacija alkohola od strane mladih vozača (uglavnom muških) je još uvijek značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka što ukazuje na neodgovorno ponašanje i nužnost nastavka ove i sličnih preventivno edukativnih aktivnosti.

Koji je cilj ove akcije? Sresti se sa mladima u „njihovom okruženju”, te ih putem međusobnog dijaloga upoznati sa svim opasnostima koje proizlaze iz vožnje pod utjecajem alkohola, bez korištenja represivnih ili tzv. „Otac- Majka” tonova. Koncept ove akcije je uistinu jednostavan, slobodan, i na dobrovoljnoj bazi. Akcija se provodila na način da su u svakom od odabranih noćnih klubova ekipa volontera (između 18 i 26 godina starosti) na ulazu zaustavljali grupu posjetitelja i nudili dragovoljno sudjelovanje u aktivnosti. Grupa je odredila jednog, pa čak i više članova grupe, koji pristaje da tu noć ne konzumira alkohol i da bude „odgovorni“ vozač („responsible young driver“) na povratku grupe kući. Odabrani vozač je dobio narukvicu radi lakše prepoznatljivosti. U slučaju kada se  ustanovilo kako odabrani vozač uistinu nije konzumirao alkohol dodijelili smo mu mali poklon. U slučaju da je odabrani vozač ipak bio pod utjecanjem alkohola sugerirali smo mu da ne sjeda za upravljač.

Ovim putem pozivamo sve mlade vozače koji se zateknu u navedenim klubovima da se pridruže akciji i svojim primjerom i djelovanjem pridonesu povećanju sigurnosti cestovnog prometa. Jedino zajednički možemo postići da barem jedna večer u godini zaista bude noć bez prometnih nesreća !