ZIMSKI UDAR - DOBRO JE ZNATI

Kako posuditi struju iz drugog auta

Udar polarne hladnoće stavio je na posebne muke akumulatore automobila, od kojih su mnogi već dotrajali. Kapacitet im rapidno opada snižavanjem temperature, a istovremeno se, zbog gušćeg ulja u motoru, povećava otpor pri pokretanju. Zbog toga mnogima slijede problemi s otkazivanjem te je dobro znati kako si pomoći. Kod klasičnog auta s lancem za pogon bregastih vratila to je  moguće guranjem. Ali ako se isprazni baterija auta čiji motor ima zupčasti remen ili ima automatski mjenjač, moguća ih je upaliti jedino posuđivanjem struje od drugog automobila. Evo postupka:

1. najprije se kabel za plus (+) pol spaja na pozitivnu elektrodu akumulatora automobila - primatelja,  
2. potom se drugi kraj istog kabela spaja na pozitivnu elektrodu akumulatora automobila - davatelja,
3. priključak drugog kabela, za minus (-) pol, spaja se, na negativnu elektrodu akumulatora automobila - primatelja,
4. na kraju se spaja se drugi priključak kabela za negativan pol na negativnu ‘klemu’ automobila davatelja.

Kod nekih modela, poput Audija A6 i Mercedesa C, za to postoji poseban priključak za masu, uz akumulator. Kod automobila  s automatskim mjenjačem problem je ubaciti ručicu mjenjača iz položaja P u N, zbog uključene elektromagnetske blokade. Uključivanje je moguće jedino skidanjem obloge i odgovarajućim alatom.

dr. Željko Marušić

DOBRO JE ZNATI:
Kako bi  smanjili potrošnju goriva, konstruktori smanjuju težinu baterija. Istodobno raste udio hi-tech uređaja, koji troše energiju i dok je automobil parkiran. To se posebice odnosi na uređaj za sprječavanje krađe, sa satelitskim nadzorom položaja automobila. Ako je automobil parkiran u podzemnoj garaži, potrebna je dodatna energija kako bi se signal probio na površinu, što ubrzano crpi bateriju. Većina novih akumulatora pokrivena je plastičnim poklopcem, kojeg je potrebno skinuti kako bi se spojili odgovarajući polovi. Određeni modeli, poput Mercedesa C, imaju dva akumulatora - drugi je u prtljažniku.