EUROPSKA NOĆ BEZ NESREĆA (20.10.2012.)

U subotu 20. listopada 2012. održava se akcija 'Responsible Young Driver' koja će biti prisutna u najvećim noćnim klubovima

Udruga za promicanje sigurnosti prometa 'Sigurnost u prometu' poziva na akciju 'Europska noć bez nesreća 2012.', koja će se održati u subotu 20. listopada 2012., prvi put u Hrvatskoj. Organizatori su Udruga 'Sigurnost u prometu' i OIKONinstitut za primijenjenu ekologiju. Akcija se provodi s ciljem podizanja razine svjesti i odgovornosti mladih vozača o važnosti vožnje prema propisima s posebnim naglaskom na štetnost i pogibeljnost vožnje pod utjecajem alkohola, droga i medikamenata koji imaju štetni utjecaj na vožnju.

Dobra ideja...
U subotu, 20.10.2012. organizacija Responsible Young Drivers u suradnji sa svojim partnerima diljem zemalja EU-a održava veliku akciju sa ciljem promocije sigurnosti u prometu, sa naglaskom na edukaciju mladih da alkohol i vožnja ne idu zajedno: Europska noć bez nesreća.

Koji je cilj ove akcije? Sresti se sa mladima u 'njihovom okruženju', te ih putem međusobnog dijaloga upoznati sa svim opasnostima koje proizlaze iz vožnje pod utjecajem alkohola, bez korištenja represivnih ili tzv. 'OtacMajka' tonova.  To je glavna poruka ove akcije.

Koncept ove akcije je uistinu jednostavan, slobodan, i na dobrovoljnoj bazi. Akcija će se provoditi na način da će u svakom od odabranih noćnih klubova ekipa volontera (poželjno između 17 i 29 godina starosti) na ulazu zaustavljati grupu posjetitelja i nuditi dragovoljno sudjelovanje u aktivnosti. Grupa će odrediti jednog člana grupe koji pristaje da tu noć ne konzumira alkohol i da bude vozač („designated driver“) na povratku grupe kući. Odabrani vozač dobiva posebno obilježje radi lakše prepoznatljivosti. U slučaju da se ustanovi da odabrani vozač uistinu nije konzumirao alkohol dodjeljuje mu se mali poklon (npr. boca bezalkoholnog pića ili slično). U slučaju da je odabrani vozač ipak pod utjecanjem alkohola sugerira mu se da ne sjeda za upravljač.

...koja se proteže duž zemalja EU-a
Europska noć bez nesreća je prvi put održana 1995. godine u Belgiji. Akcija je postigla izuzetan uspjeh među mladima, a zahvaljujući dobroj medijskoj potpori, organizacija Responsible Young Drivers ( RYD) u suradnji sa ostalim europskim udruženjima cestovne sigurnosti poput: Avenir Sante et Voiture & CO (Francuska), RYD Netherland (Nizozemska), GARE (Portugal), Krzys Foundation (Poland), Road Safety Authority (Ireland), RYD Luxembourg (Luxembourg), RSI Panos Association (Grčka), TBWA (Litva, Latvija, Estonija), GODA (Danska), FEBE (Španjolska), Outdoor Sports Association (Malta), Magic Seven (Slovakia), Reaction (Cipar), Province de Crotone (Italija), Forum PSR (Češka), HAHA (Mađarska), Terveys ry/ Finish Health Association (Finska), Open Youth (Bugarska), SUP (Sigurnost U Prometu) i OIKON d.o.o.- institut za primijenjenu ekologiju (Hrvatska),  odlučila ju je provoditi svake godine.

Od 2003. godine, zahvaljujući potpori Europske komisije, akcija je proširena na ostale zemlje članice EU-a. 2009. godine, 600 volontera je bilo prisutno u preko 200 noćnih klubova u 25 zemalja: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Litva, Latvija, Luxembourg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, i Španjolska. U 2012. godini, akciju će provoditi preko 600 volontera u više od 200 noćnih klubova diljem zemalja EU- a, a po prvi puta i u Hrvatskoj.

Udruga SUP