ŠTEDNJOM GORIVA ISTODOBNO POVEĆAVATE SIGURNOST

Sve skuplje gorivo prisiljava vozače da pronađu unutrašnje rezerve za smanjenje potrošnje, jer se procjenjuje da prosječni vozači troše i do 30 posto više goriva od potrebnog. No, ako se želi štedjeti gorivo, tada ne treba kupovati teška terenska vozila, jer u startu povećavaju potrošnju za 10, 20, 30 posto. Također savjetujem kupnju automobila s klasičnim mjenjačem, jer automatski povećava potrošnju za 10 do 15 posto.

 

Na potrošnju bitno utječe i podešenost motora. Nepodešen motor troši znatno više goriva i ima slabije performanse. Kod benzinskog motora najvažnije je temeljito servisirati sustave za paljenje i ubrizgavanje, a kod dizelskog sustav za ubrizgavanje. Na potrošnju goriva znatno utječe brzina i način vožnje te podešenost motora. Umjerenijom vožnjom i redovitim održavanjem automobila znatno ćete uštedjeti na gorivu.

Radi smanjenja otpora kotrljanja, gume napušite na tlak za puno opterećenje, a ako je auto potpuno opterećen, tlak dodatno povisite za 0,2 bara. Iz automobila izbacite sav suvišan teret, a klima uređaj podesite umjereno. Brza i nervozna vožnja, s mnogo kočenja i ubrzavanja povećava potrošnju. S povećavanjem brzine znatno rastu otpori, naročito otpor zraka, koji se povećava s kvadratom brzine Umjerenom vožnjom potrošnja se može znatno smanjiti, što može uštedjeti priličnu svotu novca i povećati sigurnost.

 

KORISNI SAVJETI:

• vozite umjereno sa što manje ubrzavanja i kočenja. Ne pretjerujte s brzinom jer se potrošnja povećava eksponencijalno,

• povećajte razmak od vozila ispred sebe kako biste imali dovoljno vremena za umjerenu reakciju,

• kad god je moguće kočite motorom, a kočnicu koristite samo kad je nužno

• vozite u što višem stupnju sa što manje okretaja,

• ubrzavajte umjereno, ali ne usporavajte promet. Kod benzinskog motora u viši stupanj ubacujte kod 3000/min, a kod dizelskog kod 2500/min,

• ne turirajte motor dok stojite na mjestu, a ako ćete stajati više od 30 sekundi isključite motor.

 

dr. Željko Marušić