Vozila

Njemačka želi crne kutije u automobilima

Uređaj će u automobilima s autopilotom biti zadužen za utvrđivanje odgovornosti u slučaju nesreće. Njemačke vlasti imaju u planu zakonsku odredbu da u svim automobilima opremljenim autopilotom budu ugrađene i crne kutije. Uz njihovu pomoć utvrdit će se odgovornost u slučaju prometne nesreće.

Fatalna nesreća Teslina Modela S tijekom vožnje u autonomnom načinu rada povećao je pritisak na autoindustriju da autonomnu tehnologiju učini što sigurnijom. 

Crna kutija registrirat će kad je autopilot bio uključen, kad je vozač imao kontrolu te kad je sustav zatražio od vozača da preuzme kontrolu nad vozilom.

 

Ne gasite turbomotor odmah nakon brze vožnje!

Naglim gašenjem pri velikom opterećenju nastaje toplinski šok, čime su posebice ugroženi turbo motori. Zbog toga se nakon gašenja motora na kritičnim mjestima temperatura - povisuje!  Turbopunjač se zagrijava do 900°C (uz ‘chip-tuning’ i 950°C). Ako se nakon velikog opterećenja turbodizelaš naglo zaustavi, temperatura ulja, ležajeva i osovine poraste i na preko 500°C.

Opširnije: Ne gasite turbomotor odmah nakon brze vožnje!

 

Kvalitetan servis klima uređaja višestruko je koristan

Stigle su vrućine te je preporučljivo čim prije obaviti redoviti godišnji servis klimatizacijskog uređaja, dezinficirati ga, a po potrebi i popraviti. Time će se povećati njegova učinkovitost i smanjiti utjecaj na povećanje potrošnje goriva. Kod automobila u jamstvenom koku koji propisuje redovite servise, servis klima uređaja najbolje je napraviti u sklopu redovitog godišnjeg održavanja. Kod automobila kojima je isteklo jamstvo, nema nikakve potrebe servis tog specifičnog sklopa, po znatno većoj cijeni, raditi u ovlaštenom servisu. Lako je provjeriti gdje se servis klima uređaja, važno je naglasiti s dezinficiranjem, može napraviti kvalitetno i po povoljnoj cijeni. Tijekom servisa klima uređaja provjerava se tlak rashladnog medija u sustavu te ga se po potrebi dopunjuje. Potom se mijenja filtar peludi, čiste isparivač i kondenzator te provjeravaju ventilator i svi spojevi.

Opširnije: Kvalitetan servis klima uređaja višestruko je koristan

 

Sprema se kazneni zakon za vozače autonomnih vozila

Sve zbog nedostatka pažnje bilo zbog čitanja, spavanja ili slične distrakcije.

Opširnije: Sprema se kazneni zakon za vozače autonomnih vozila

 

Noviji i moderniji farovi svijetle intenzivnije uz moguće zasljepljenje vozača, krivcem se smatra LED tehnologija?

 
U provedenom istraživanju u Velikoj Britaniji pokazalo se kako 15% ispitanih vozača izjasnilo se kako su skoro doživjeli prometnu nezgodu zbog zasljepljenja modernijih generacija farova.

Opširnije: Noviji i moderniji farovi svijetle intenzivnije uz moguće zasljepljenje vozača, krivcem se smatra LED tehnologija?

 

Stranica 1 od 26

«Početak«12345678910»Kraj»