Ostalo

AQUAPLANING: SMRTONOSNA PIRUETA NA KIŠI

Aquaplaning je opasna pojava vodenog sloja ispod gazne površine gume, kad kotač gubi izravan kontakt s asfaltnom podlogom te vozilo počinje nekontrolirano proklizavati, a vozač potpuno gubi kontrolu nad automobilom.

Opširnije: AQUAPLANING: SMRTONOSNA PIRUETA NA KIŠI

 

STROŽE KAZNE ZA VOZAČE U SLOVENIJI KOJE SU NA SNAZI OD SRPNJA 2010.

Novi zakon za 1,1 promila alkohola u krvi kazna u iznosu od 1200 eura, čak 400 eura više nego sada!

Novi zakon donosi nove znatno strože kazne za prekršitelje koje prate papreno visoke novčane kazne. Najviše su povećane novčane kazne za najopasnije i najčešće prekršaje na slovenskim cestama – vožnja pod utjecajem alkohola, prebrza vožnja i vožnja u suprotnom smjeru.

Opširnije: STROŽE KAZNE ZA VOZAČE U SLOVENIJI KOJE SU NA SNAZI OD SRPNJA 2010.

 

KAZNE U EUROPI ZA RAZGOVOR MOBITELOM TIJEKOM VOŽNJE

Hrvatski vozači naveliko i u svakoj prilici razgovaraju mobitelom tijekom vožnje i pri tome zanemarivo mali broj ljudi koristi hand-free uređaj koji zakon jedini priznaje i dozvoljava razgovor mobitelom tijekom vožnje samo ako se koristi taj uređaj.

Opširnije: KAZNE U EUROPI ZA RAZGOVOR MOBITELOM TIJEKOM VOŽNJE

 

EUROPSKI FORUM MLADIH ZA SIGURNOST CESTOVNOG PROMETA 2010

 

U srpnju je u Bruxellesu, pod pokroviteljstvom Europske komisije čiji su visoki dužnosnici i sudjelovali u samom skupu, održan treći po redu 'European Youth Forum for Road Safety' koji je okupio volontere i aktiviste iz područja sigurnosti cestovnog prometa. Sve zemlje članice Europske unije imale su svoje predstavnike, a po prvi puta, na poziv organizatora ovogodišnjeg skupa - Responsible Young Drivers – EU Youth Forum for Road Safety 2010 Coordinator http://www.ryd.be - nevladine udruge koja djeluje u zemljama Beneluxa, sudjelovala je i Hrvatska.

Opširnije: EUROPSKI FORUM MLADIH ZA SIGURNOST CESTOVNOG PROMETA 2010

 

AKCIJSKI PROGRAM SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA EU ZA PERIOD 2011-2020

20. 07. 2010. Europska je komisija usvojila novi (četvrti) Akcijski program sigurnosti cestovnog prometa za period 2011-2020. Program je nastavak 3-eg akcijskog programa (period 2001-2010) kojim su postignuti značajni rezultati na planu povećanja sigurnosti na cestama EU:

- u periodu provedbe 3-eg akcijskog programa na cestama je EU spašeno gotovo 80,000 života

- broj je poginulih smanjen za 36% (usporedba između 2001 i 2009 godine)

- procjenjuje se da će, krajem 2010 godine, broj poginulih u usporedbi sa 2001 godinom biti manji za 40%

- najbolji je rezultat postigla Latvija (54% manje poginulih) a slijede Španjolska (53%), Estonija (50%) i Portugal (50%)

- jedine dvije zemlje koje su u promatranom periodu zabilježile povećanje broja poginulih su Malta (31%) i Rumunjska (14%)

- usprkos značajnom poboljšanju stupnja cestovne sigurnosti nije u potpunosti ispunjen plan kojim je zacrtano smanjenje broja poginulih za 50%

 

Opširnije: AKCIJSKI PROGRAM SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA EU ZA PERIOD 2011-2020

 

Stranica 2 od 2

«Početak«12»Kraj»