Ako piješ ne vozi, samo nazovi

Tijekom mjeseca prosinca 2020 do 2.1.2021., Udruga Sigurnost u prometu i Plavi taxi Dubrovnik, proveli su pilot projekt „AKO PIJEŠ NE VOZI, SAMO NAZOVI.

Radi se o projektu u kojem su sudjelovala dva volontera s dva službena automobila PLAVOG TAXI-a, koja su dežurala vikendom, petak na subotu i subotu na nedjelju i na poziv u vremenu od 20 – 23 sati prevozili pripite vozače kućama. Ovaj pilot projekt se provodio tijekom četiri vikenda u mjesecu prosincu 2020. Cilj navedenog projekta je bilo ukazati na štetnost upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola pogotovo u ono pred blagdansko doba godine, kako bi se izbjegle prometne nesreće sa uzrokom vožnje pod utjecajem alkohola, posebice one najteže sa smrtnim ishodom.

Po zavrsetku navedenog pilot projekta možemo reći da je isti pokazao iznimne rezultate i interes građana. Tako imamo podatke da je 31 vozac pod utjecajem alkohola na telefonski poziv prevezen na kućne pragove sa volonterima Plavog taxia.

Isto tako najveći rezultat navedene akcije je taj što se u predblagdansko i blagdansko vrijeme nije dogodila teža prometna nesreća sa smrtnim posljedicama.

S obzirom na gore navedeno projekt se nastavio i tijekom mjeseca siječnja 2021. godine.

Tako imamo podatke da su tijekom mjeseca siječnja 2021. 44 vozaca pod utjecajem alkohola na telefonski poziv prevezena na kućne pragove sa volonterima Plavog taxia.