AKO PIJEŠ NE VOZI, SAMO NAZOVI.

Sve je veći broj vozača kojima se mijenjaju stavovi prema konzumiranju alkohola i vožnji. Kod jednih zasigurno zbog zakonskih zabrana, a kod drugih zbog visokih kazni za vožnju pod utjecajem alkohola, posebice nakon stupanja novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Naravno još uvijek ima onih koji se „zabune“ i malo popiju, iako su napustili dom automobilom. Rješenje za povratak kući može biti višestruko, kako bi se izbjegla mogućnost nesreće ili kazne. Jedno rješenje može biti vratiti se kući javnim prijevozom, a vozilo pokupiti sutradan. Drugo moguće rješenje je dati nekom prijatelju iz društva, a koji nije pio, da vozi kući. Jedno od rješenja je i pješice što može biti dugotrajno i neugodno.

S početkom mjeseca prosinca 2019. postoji i novi način, Udruge Sigurnost u prometu i Plavog taxia Dubrovnik, a to je pilot projekt „AKO PIJEŠ NE VOZI, SAMO NAZOVI. Radi se o projektu u kojem sudjeluju dva volontera s dva službena automobila PLAVOG TAXI-a, koji dežuraju vikendom subotom na nedjelju i na poziv u vremenu od 00 – 02 sati prevoze pripite vozače kućama. PLAVI TAXI možete dobiti na broj 332 222.

Ovaj pilot projekt će se provoditi tijekom četiri vikenda u mjesecu prosincu 2019. te se nadamo ukoliko pokaže dobre rezultate da će se isti proširiti i van samog Grada Dubrovnika kroz cijelu godinu. Cilj navedenog projekta je ukazati na štetnost upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola pogotovo u ono pred blagdansko doba godine, kako bi se izbjegle prometne nesreće sa uzrokom vožnje pod utjecajem alkohola, posebice one najteže sa smrtnim ishodom.