Autonomna vozila nova su prijetnja za sigurnost

U današnje vrijeme punom parom se radi na autonomnim vozilima i novim tehnologijama, što se osvrće na novi način korištenja cesta u skorijoj budućnosti.

Lagano, ali sigurno nam dolazi na velika vrata puno pozitivnih i novih tehnoloških dostignuća u segmentu autonomnih automobila. Razna istraživanja govore kako je to odličan napredak za čovječanstvo, pitamo se dali su pojedina istraživanja napravljena za velike korporacije i pojedine vlade kako bi mogli to unovčiti i biti na samom vrhu kako to i danas biva, jednostavno je reći biti nedodirljivi!

Sam naziv autonomni automobil govori da se to ne bi trebalo nazivati nikako automobil, jer gubi bitni čin, točnije da ne treba vozača, jer oni sami mogu voziti. Tako da čovjek nije uopće potreban na mjestu vozača. Već to obavlja visoko napredna tehnologija povezana raznim sustavima, mikroračunalima, internetom, GPS-om te druge tehnologije na četiri kotača.

Kad već spominjemo naprednu tehnologiju odmah znamo iz prakse da su ti sustavi ranjivi, izloženi raznim hakerskim napadima, što je glavni srž problema.

Jedan mali propust sustava otvara vrata javnom pristupu odnosno pristup osobama koje imaju zle namjere što bi mogao biti jedan od uzroka velikih problema za autonomne automobile. Zamislite pristup takvom vozilu u centru grada s većim brojem građana, to onda postaje “samonavodeći projektil“ koji može uzrokovati veliki teroristički napad na vrlo jednostavan način ili naprimjer da jedna od terorističkih skupina upotrijebi takvo vozilo boljih karakteristika, te da u to vozilo postavi eksploziv ili kemijsko punjenje koje može napraviti veću štetu od nekih već viđenih napada na Bliskom istoku. A da ne govorim da se to napravi na sto ili na tisuću vozila što bi značilo direktno izvanredno stanje s velikim brojem žrtava. Iz prakse je poznato da kriminal i razne organizacije su uvijek korak ispred zakona.

Postoji i druga pozitivna strana medalje, a to su preventivne mjere, dobar obavještajni posao u nacionalnoj razini, međunarodnoj suradnji, precizne analize mogućih događaja u području od značaja za nacionalnu sigurnost, prikriveno djelovanje u neprijateljskoj pozadini itd. Dok u industriji autonomnih vozila vrata su otvorena za sve preventivne mjere koje mogu pomoći od pokušaja napada hakera ili drugih zlih organizacija u svrhu zaštite autonomnog vozila.

Ivan Rikard Belančić

Mazda kampanja
Izvor osiguranje kampanja