Održan je “Cycling Talks” lunch, diplomatsko-stručni skup “Think-thank” skupine u Ambasadi Kraljevine Nizozemske, uoči i povodom Godišnje Skupštine Europske biciklističke federacije u Zagrebu

U organizaciji i pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Nizozemske,na poziv ambasadorice Njezine Ekselencije gđe. Charlotte van Baak, 18. travnja u rezidenciji Ambasade, na Tuškancu u Zagrebu, održan je “Cycling Talks” lunch, neformalni stručni skup i razmjena iskustava dionika i zagovaratelja bicikliranja, kreatora javnih politka, stručnjaka i biciklističkih entuzijasta iz različitih disciplina, područja djelovanja i segmenata društva. Između trinaestak sudionica i sudionika, čelnih osoba institucija, predstavnika gradskih vlasti, ministarstava, specijaliziranih tvrtki i udruga koji se aktivno i dugi niz godina bave promoviranjem bicikliranja i zdravijeg načina života, svatko u svojem segmentu sa posebnim uvidom u problematiku, sudjelovao je i predstavnik udruge Sigurnost u prometu što nam je bila čast i zadovoljstvo te prilika za upoznavanje i produbljivanje postojećih poznanstava i prijateljstava stjecanih kroz dugi niz godina suradnje na projektima i aktivnostima vezanih uz edukaciju sudionika u prometu, biciklizam i održivu mobilnost. Imali smo priliku slušati izuzetno poučna i zanimljiva izlaganja i diskusije na temu bicikliranja, zelene tranzicije i održivog razvoja, mogućnosti poboljšanja infrastrukture i integraciju biciklizma u ostale modove prometa, posebice željeznicu kao najsigurniji i jeftini masovni prijevoz putnika. Zajednički je stav svih sudionika bio kako je nužno povećati udio biciklizma u ukupnom prometu (modal split) što su pozdravili i domaćini uz izvrsnu i opuštenu, gotovo obiteljsku atmosferu te kulturološku razmjenu ideja, gastronomije i običaja. Skup je održan uoči i povodom Godišnje skupštine Europske biciklističke federacije (ECF) za 2024. koja se održava 19. i 20. travnja u Zagrebu u organizaciji članova ECF iz RH, uvaženih kolegica i kolega iz Sindikata biciklista. Više detalja o Skupštini na poveznicama Sindikata biciklista i Europske biciklističke federacije – ECF .
Zahvaljujemo se Njezinoj Ekselenciji gđi. Charlotte van Baak i visoko profesionalnom timu Ambasade kraljevine Nizozemske na toplom i srdačnom gostoprimstvu i pružanju prilike za učenje iz primjera najbolje prakse te multidisciplinarnom i sveobuhvatnom pristupu rješavanja problema i izazova bicikliranja i mobilnosti, na opću dobrobit, za što se posebno zahvaljujemo svim sudionicima na dijeljenju iskustava, razmišljanja i novim spoznajama. Svi sudionici su gorljivo i argumentirano predstavili svoje ideje i aktivnosti, podjednako pronicljivi, informativni i stručni na svojim područjima te zanimljivi da ne nabrajamo ili izdvajamo pojedinačno osobe jer je cilj i zaključak događanja “Sinergijsko djelovanje za poboljšanje i razvoj biciklizma” bio zajednički i univerzalan. Ipak, moramo posebno zahvaliti predsjedniku ECF (Europske biciklističke federacije) g.Henk Swarttouw-u , iskusnom i uglednom diplomatu iz Kraljevine Nizozemske na inicijativi događaja”Cycling Talks” lunch te prezentaciji ključnih izazova bicikliranja i preporuka za poboljšanja, kao i na vrlo vještom moderiranju panel diskusije, koja bi u suprotnom trajala još i sad obzirom na stručno-znanstveni kapacitet sudionika i brojnost te složenost tema. Radujemo se idućim susretima jer su svi sudionici imali još puno tema za prodiskutirati i analizirati pa je izgledno kako će se nastaviti međunarodna suradnja  u predstojećim aktivnostima na koje su pojedini sudionici već pozvali sve okupljene na sudjelovanje.
Pratiti ćemo rad i dijeliti informacije i pozive na sudjelovanje u aktivnostima svih dionika u promoviranju biciklizma, zdravije alternative osobnog prijevoza, kao dijela pozitivne promjene ponašanja te utjecanju na okolinu svojim pozitivnim primjerima, navike čestog pješačenja i bicikliranja kao zdravijeg načina života te na koncu i pozitivnijeg pogleda na svijet i društvo svake osobe ponaosob.

Ovim putem pozivamo sve bicikliste i one koji se namjeravaju pridružiti u bicikliranju da ostanu/budu sigurni na svojim biciklima, budu vidljivi i pravilno označeni/opremljeni, molimo da paze na vlastitu i sigurnost drugih te odgovorno, sukladno propisima i vješto dijele prometne površine sa svim ostalim sudionicima u prometu. Vodeći se uvriježenim preporukama i smjernicama, uvažavajući mogućnosti i pojedina ograničenja u kretanju ostalih sudionika ponajviše pješaka, najranjivije skupine uz bicikliste, u duhu Prometne kulture te solidarnosti i ljubaznosti u prometu. Na taj način svaki biciklist ponaosob može poduprijeti napore za unapređenje i razvoj biciklizma te zdravijeg načina života i komplementarnog sudjelovanja i suradnje svih sudionika u prometu s ciljem smanjenju broja i posljedica stradavanja u prometu.
🚲

Galerija fotografija