DUBROVNIK – DEBATA “INTERNET JE OVISNOST”

Povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti udruga Sigurnost u prometu organizirala je tradicionalnu debatu srednjih škola na temu različitih oblika ovisnosti.

Ove godine aktualna je tema debate bila ‘Internet je ovisnost?!’ te su u njoj sudjelovati učenici srednjih škola i to Turističko ugostiteljske škole (afirmacijska skupina) te Privatne Gimnazije Dubrovnik (negacijska skupina). Dva tima srednjoškolaca srčano su raspravljali o temi ovisnosti o internetu. S afirmacijske strane srednjoškolci su istaknuli probleme koji uključuju promjene u ponašanju djece, utjecaj interneta i društvenih mreža na psihu, pojavu u kojoj dolazi do zanemarivanja obitelji zbog interneta te socijalni aspekt korištenja interneta. Također su se dotaknuli i problema otpuštanja dopamina i razina dopamina u mozgu te korelacije s korištenjem interneta. Spomenut je i primjer opasne igre ‘Blue Whale’ koja je poharala društvene mreže i bila iznimno opasna za mlade.

Negacijska skupina svoje je argumente temeljila na bitnoj razlici između sadržaja i sredstava te medija i sredstava. Istaknuli su pozitivne aspekte tehnologije kao i neizbježnost interneta u modernom svijetu. Naglasili su ako je tehnologija rješenje, a ne problem. Problem je, tvrde srednjoškolci u sadržaju. Točnije, ističu kako bi ovisnik o nečemu poput kocke kockao bez obzira posjeduje li pristup internetu ili ne. Naglasili su u svojoj argumentaciji pozitivne aspekte učenja i informacija koje internet omogućuje te zaključili kako, bez obzira na sve to, vrijedi ona da je najbolja umjerenost u svemu.

Debata je održana u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku. Suci debate bili su Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivan Gundulić, Suzi Sokol, novinarka i tv voditeljica, Željko Raguž, predsjednik gradskog vijeća te Đorđe Obradović, sveučilišni profesor.