DUBROVNIK – JAVNA TRIBINA

U organizaciji Udruge Sigurnost u prometu te uz angažman našeg člana Denisa Pavela, u utorak 16. lipnja 2020. godine od 19,00 do 20,30 sati , u ljetnom kinu „Jadran“ u Dubrovniku uspješno je održana javna tribina na aktualnu temu „Prometne nesreće – uzroci i posljedice“.

Sudionicima, kojih je bilo oko 150, obratili su se Paško Tomaš, direktor Dubrovačke televizije, osvrnuvši se na značaj i utjecaj medija na sigurnost cestovnog prometa te smanjnjenje broja promenih nesreća, liječnik Vicko Mihaljević iz Gradskog Crvenog križa Dubrovnik koji je ukazao na važnost pravovremenog i pravilnog pružanja medicinske pomoći osobama ozljeđenim u prometnim nesrećama istaknuvši pri tom kako su prometne nesreće u svijetu prvi uzrok smrtnosti osoba mlađih od 24 godine i prof.dr.sc. Željko Marušić s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji je govorio o najčešćim uzrocima prometnih nesreća, posebno se osvrnuvši na problem obijesne vožnje. Prof. Marušić posebno je istaknuo važnost video nadzora sustavom kamera za efikasno smanjnjenje opsega i posljedica stradavanja usljed vožnje nepropisnom brzinom i korištenja mobitela.

Najemotivnji, ujedno i najdojmljiviji dio javne tribine bilo je obraćanje Lukše Malohodžića, mladića koji je 2016. godine, kao motociklista, stradao u teškoj prometnoj nesreći ostavši bez noge. Gospodin Malohodžić ispričao je nazočnima tijek traumatičnog bolničkog lijećenja i dugotrajnog oporavka.

Na kraju je pozvao sve sudionike u prometu, a posebno motocikliste da se u prometu ponašaju i voze odgovorno.