Edukacija biciklista za sigurno sudjelovanje u prometu

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI, 16. – 22. rujan 2022. godine

Bolja povezanost  – SIGURNO I ZDRAVO UZ ODRŽIVU MOBILNOST

Edukacija biciklista za sigurno sudjelovanje u prometu

I ove godine, tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, želimo promicati sigurnu mobilnost s nultim emisijama, što se svakako ostvaruje i korištenjem bicikla za kretanje po gradu, sa svrhom zadovoljavanja prometnih potreba građana.

Udruga Sigurnost u prometu i ambasada Kraljevine Nizozemske, organiziraju i provode besplatnu edukaciju odraslih biciklista za sigurno sudjelovanje u gradskom prometu, pod nazivom „ŠKOLA BICIKLIRANJA 18+“ U Zagrebu u subotu 17. rujna i u Splitu 22. rujna 2022. godine.

Statistički podaci MUP-a o stradavanju biciklista u prometu u razdoblju od 2011. do 2021. godine, u kojem je u RH smrtno stradalo 262 biciklista, koji su sudjelovali u 14.873 prometnih nesreća, svrstavaju bicikliste u visoko rizičnu skupinu sudionika u cestovnom, pa i u gradskom prometu.

Ovu konstataciju najbolje potvrđuju podaci iz  2021. godine u kojima je poginulo 27 biciklista, što je gotovo 10 % od ukupno 292 poginulih u prometnim nesrećama, a kada pogledamo podatke iz 2011. kada je poginulo 29 biciklista od ukupno 418 poginulih možemo zaključiti kako broj poginulih biciklista stagnira.

Polazeći od činjenice kako je za povećanje broja biciklista, odnosno udjela biciklističkog prometa u  raspodjeli putovanja, izuzetno značajno ostvarivanje pretpostavki i uvjeta za njihovo sigurno sudjelovanje u gradskom prometu Udruga Sigurnost u prometu i ambasada Kraljevine Nizozemske zajedno sa partnerima provoditi će besplatnu edukaciju odraslih biciklista za sigurno sudjelovanje u prometu:

– Zagreb 17.09.2022. Boćarski Dom, u 10 h – (putovanje biciklom do Prometni poligon, OŠ Gustav Krklec,Travno)

– Split 22.09.2022. MKC Split, Ulica Slobode 28, u 12 h – (putovanje biciklom do Prometni poligon Turska kula)

Za sve sudionike edukacije osigurani su korisni pokloni organizatora (Priručnik za bicikliste, Priručnik prve pomoći, zaštitni reflektirajući prsluk i traka, majica, šilt kapa te poklon bon Nextbike za korištenje gradskih bicikala).

SVI ZAINTERESIRANI BICIKLISTI MOGU SE PRIJAVITI slanjem imena i prezimena na info.kontakt.sup@gmail.com ili dlisicin.sup@gmail.com

odnosno slanjem SMS poruke na GSM: 099 805 4040  

ili putem FB https://www.facebook.com/udrugasup

>>>>>>>Kviz/anketa: Poznavanje prometnih propisa<<<<<<<<<<poveznica