Električni automobili uskoro s dosegom od 1000 km i punjenjem za 10 min!

Novoosnovano tvrtka iz Eindhovena u Nizozemskoj tvrdi da je pronašlo rješenje za veći domet u električnim automobilima s novom baterijom. Nova tehnologija baterija nazvana “Naslaganje sloja prostornog atoma” – skraćeno SALD – trebala bi, prema navodima tvrtke, omogućiti domet od preko 1000 kilometara, a možda i preko 2000 kilometara.

Uz to, nove bi se baterije također trebale moći puniti pet puta brže od današnjih baterijskih ćelija. E-automobili bi trebali moći napuniti oko 80 posto u roku od deset minuta, a čak i potpuno napunjeni trebali bi biti tamo za 20 minuta.

Iza tehnologije SALD nalazi se patentirani postupak nanošenja premaza u industrijskim razmjerima koji su tanki poput jednog atoma. Postupak su razvili njemački institut Fraunhofer i nizozemski državni institut za istraživanje “Nizozemska organizacija” (TNO).

Za marketing industrijske masovne proizvodnje odgovorna je posebno osnovana tvrtka SALD BV koja, prema vlastitim informacijama, već pregovara s proizvođačima automobila. Međutim, do sada se nisu spominjale konkretne marke.

Prema riječima generalnog direktora Franka, nove baterije za veći domet trebale bi biti ugrađene u električne automobile najranije 2022. ili 2023.