EUROPSKA NOĆ BEZ NESREĆA – EUROPEAN NIGHT WITHOUT ACCIDENTS 19.10.2019.

Uoči obilježavanja Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa u RH, 21. listopada 2019. godine, Udruga Sigurnost u prometu, sa partnerima u projektu, Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i UBER-om, u noći od subote na nedjelju 19./20. listopada 2019.  osmi put po redu provoditi će međunarodnu akciju „EUROPSKA NOĆ BEZ NESREĆA“ u RH.

European night without accidents, pokrenuta davne 1995. godine u Belgiji, organizira se svake godine u noćnim klubovima diljem Europe, treće subote u listopadu sa osnovnim ciljem senzibiliziranja mladih vozača na odgovorno ponašanje u prometu i jasnom porukom da konzumacija alkohola i vožnja ne idu zajedno, odnosno ako se već i planira slavlje onda bi trebali planirati i siguran povratak kućama.

Udruga sigurnost u prometu, time i Republika Hrvatska, aktivno sudjeluje u projektu od 2012. godine uz potporu Europske komisije, European Youth Forum i asocijacije „Responsible young drivers“.

Ovim putem pozivamo sve posjetitelje noćnih klubova gdje će se provoditi akcija da se uključe u istraživanje jer će time i direktno utjecati na sigurnost cestovnog prometa a sve sudionike u prometu te večeri pozivamo na odgovorno ponašanje kako bi ova noć zaista bila bez nesreća. Akcija se provodi u dvije faze. Prvo, na ulazu u noćni klub vršnjaci mladih vozača starosti od 17. do 29. godina ohrabruje svaku grupu posjetitelja da odabere pojedinca „designated driver“ koji će se obvezati da prilikom noćnog izlaska neće konzumirati alkohol kako bi na kraju provoda na siguran način odvezao društvo doma. Takvom odgovornom pojedincu/vozaču volonteri će na ulazu u noćni klub staviti odgovarajuću narukvicu radi lakšeg prepoznavanja u trenutku napuštanja noćnog kluba. Kada odgovorni vozač napušta noćni klub volonteri mu na dragovoljnoj osnovi ponude anonimno provođenje alkotesta. Ukoliko je rezultat alkotesta u okviru zakonom dopuštenih granica koncentracije alkohola u dahu „odgovorni vozač“ dobiva odgovarajući mali poklon organizatora. Alkotestiranje drugih posjetitelja u trenutku napuštanja noćnog kluba provodi se na dragovoljnoj i anonimnoj osnovi (anonimnost se poštuje za sve sudionike sukladno GDPR), te se izmjereni rezultati bilježe u tri skupine (0,0 ,od 0,0 – 0,5 i > 0,5 i više mg/l).

Zahvaljujući ostvarenoj suradnji s Uberom, ove će se godine svim pojedincima kojima je utvrđena nedopuštena koncentracija alkohola u dahu, po prvi puta ponuditi mogućnost povoljnijeg ili besplatnog korištenja Ubera kako bi na siguran način stigli do svojih odredišta. Uber će kao partner projekta “Europska noć bez nesreće” sudionicima akcije pokloniti besplatnu vožnju u iznosu do 50 kuna. Sve što treba napraviti jest preuzeti Uber aplikaciju, pod Plaćanja upisati promotivni kod koji će sudionicima dati voditelji akcije ispred noćnih klubova te naručiti vožnju.