Europski dan bez poginulih u prometu 20. rujna 2023. [EDWARD = ROADPOL Safety Days 16. – 22. rujna]

Europski Dan bez poginulih u prometu obilježava se ove godine 20. rujna pa je u svim policijskim upravama na području Republike Hrvatske, dodatno pojačane preventivno-represivne aktivnosti policije s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, uz maksimalni broj raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike.
Dani sigurnosti u prometu, u organizaciji europske mreže prometne policije ROADPOL, i ove se godine već tradicionalno održavaju od 16. do 22. rujna diljem Europe, pod geslom „Ostani živ i spasi živote!“
U prosjeku, u Europi svakoga dana u prometu život izgubi 70 osoba. Stoga je cilj samoga projekta pridonijeti smanjenju broja smrtno stradalih osoba na europskim cestama provođenjem raznih preventivno-represivnih aktivnosti. Projekt se održava u suradnji s Europskom komisijom te se uvijek odvija istovremeno s Europskim tjednom mobilnosti.
Za vrijeme provođenja „Dana sigurnosti u prometu“, na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj provodit će se pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja iz skupine „četiri glavne ubojice u prometu“:

brzine,
alkohola,
nekorištenja sigurnosnog pojasa te
nepropisne upotrebe mobitela za vrijeme vožnje.

Cilj je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan – dan u kojem nitko neće poginuti na europskim cestama. Prošle smo godine zajedno uspjeli! – na Dan bez poginulih u prometu, u Republici Hrvatskoj nije bilo smrtno stradalih ni teško ozlijeđenih osoba.

Poveznice na detaljne vijesti:

>>>>>>>>>MUP<<<<<<<<<<<<<<<<<<

>>>>>>>>EDWARD- ROADPOL-Safety days<<<<<<<<<<<<<<<<

https://road-safety.transport.ec.europa.eu/news-events/news/project-edward-or-european-day-without-road-death-2019-09-26_en