EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 16. – 22. rujan 2020. godine

Mobilnost s nultim emisijama za sve – „Zero emission for all“

Ove godine tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti u Gradu Zagrebu, želimo promicati mobilnost s nultim emisijama, što se svakako ostvaruje korištenjem bicikla za kretanje po gradu, sa svrhom zadovoljavanja prometnih potreba građana Udruga Sigurnost u prometu i Nextbike-sustav javnih bicikala d.o.o. u suradnji s autoškolom „Klindić“ i HCK – Gradska organizacija Zagreb tradicionalno provodi besplatnu edukaciju odraslih biciklista za sigurno sudjelovanje u gradskom prometu.

Statistički podatci MUP-a o stradavanju biciklista u prometu u razdoblju od 2010. do 2019. godine, u kojem je u RH smrtno stradao 241 biciklist, teško ozlijeđeno 3.240, a lakše 6.868 biciklista svrstavaju bicikliste u visoko rizičnu skupinu sudionika u cestovnom, pa i gradskom, prometu.

Ovu konstataciju najbolje ilustriraju podatci da je 2019. godine poginulo 16 biciklista, a u razdoblju siječanj – kolovoz 2020. u uvjetima znatno smanjenje mobilnosti građana uslijed pandemije COVID 19,  7 biciklista. 

Polazeći od činjenice da je za povećanje broja biciklista, odnosno udjela biciklističkog prometa u modal split raspodjeli putovanja, izuzetno značajno ostvarivanje pretpostavki i uvjeta za njihovo sigurno sudjelovanje u gradskom prometu Udruga Sigurnost u prometu i NEXTBIKE zajedno sa partnerima provodit će u subotu 19. rujna u vremenu od 11,00 do 13,00 sati besplatnu edukaciju odraslih biciklista za sigurno sudjelovanje u prometu.

Edukacija će se provoditi na otvorenom prostoru poligona autoškole „Klindić“ na Prisavlju u Zagrebu. Okupljanje polaznika je od 10,30 do 11,00 sati ispred Boćarskog doma na Prisavlju.

Za sve sudionike edukacije osigurani su korisni pokloni organizatora (Priručnik za bicikliste, zaštitni reflektirajući prsluk i trake, te poklon bon za korištenje gradskih bicikala).

SVI ZAINTERESIRANI BICIKLISTI MOGU SE PRIJAVITI na info.kontakt.sup@gmail.com, dlisicin.sup@gmail.com ili slanjem SMS poruke na GSM: 099 805 4040