EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI, 16. – 22. rujan 2021. godine

Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!

SIGURNO I ZDRAVO UZ ODRŽIVU MOBILNOST

I ove godine, tijekom obilježavanja jubilarnog 20. Europskog tjedna mobilnosti u Gradu Zagrebu, želimo promicati mobilnost s nultim emisijama, što se svakako ostvaruje i korištenjem bicikla za kretanje po gradu, sa svrhom zadovoljavanja prometnih potreba građana.

Udruga Sigurnost u prometu i ambasada Kraljevine Nizozemske, sukladno temi ovogodišnjeg obilježavanja ETM „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost“ organiziraju i provode besplatnu edukaciju odraslih biciklista za sigurno sudjelovanje u gradskom prometu, pod nazivom „ŠKOLA BICIKLIRANJA 18+“ u subotu 18. rujna 2021. godine. Statistički podaci MUP-a o stradavanju biciklista u prometu u razdoblju od 2011. do 2020. godine, u kojem je u RH smrtno stradalo 222 biciklista, teško ozljeđeno 3.275, a lakše 7.477 biciklista, svrstavaju bicikliste u visoko rizičnu skupinu sudionika u cestovnom, pa i u gradskom prometu.

Ovu konstataciju najbolje potvrđuju podaci za prvih sedam mjeseci 2021. godine u kojima je poginulo 14 biciklista, dok je u istom razdoblju 2020. u uvjetima znatno smanjenje mobilnosti građana usljed pandemije COVID 19,  7 biciklista.

Polazeći od činjenice kako je za povećanje broja biciklista, odnosno udjela biciklističkog prometa u „modal split“ raspodjeli putovanja, izuzetno značajno ostvarivanje pretpostavki i uvjeta za njihovo sigurno sudjelovanje u gradskom prometu Udruga Sigurnost u prometu i ambasada Kraljevine Nizozemske zajedno sa partnerima provoditi će u subotu 18. rujna u vremenu od 11,00 do 14,00 sati besplatnu edukaciju odraslih biciklista za sigurno sudjelovanje u prometu.

Edukacija će se provoditi u prostorijama Boćarskog doma (trofejna dvorana), Prisavlje 2 i na otvorenom prostoru poligona autoškole „Klindić“ na Prisavlju u Zagrebu.

Za sve sudionike edukacije osigurani su korisni pokloni organizatora (Priručnik za bicikliste, Priručnik prve pomoći, zaštitni reflektirajući prsluk i traka, majica, šilt kapa te poklon bon Nextbike za korištenje gradskih bicikala).

SVI ZAINTERESIRANI BICIKLISTI MOGU SE PRIJAVITI slanjem imena i prezimena na info.kontakt.sup@gmail.com ili dlisicin.sup@gmail.com, odnosno slanjem SMS poruke na GSM: 099 805 4040