GRADOVI, KLIMA I PROMET

U Zagrebu je u prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER 17. i 18. ožujka 2022. održan skup „Gradovi, klima i promet“ posvećen temi klime u gradovima i utjecaju prometa.

Skup su zajedno organizirali udruga ODRAZ i Grad Zagreb u svojstvu koordinatora mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska – JIE te su na njemu prezentirane nove javne politke EU i izvori financiranja projekata održive i klimatski neutralne mobilnosti.

Dvodnevni program započeo je godišnjom skupštinom mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska – JIE koja okuplja 207 članova iz šest zemalja (73 grada), a koje je punopravni član i udruga Sigurnost u prometu.

Skup je otvorio Luka Korlaet zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba i predsjednik Političkog odbora MREŽE te je nastavno sudionicima predstavio političku izjavu MREŽE za 2022. godinu.

Drugi dan skup je nastavljen okruglim stolom „ Gradovi i klima – što se može učiniti za ublažavanje klimatskih promejena u gradovima uzrokovanim motoriziranim prometom “. Također su prezentirani konkretni projekti provedeni u gradovima Ljubljana, Poreč, Rijeka, Maribor i Zagreb.

U radu skupa aktivno su sudjelovali članovi udruge Lisicin i Novačić. Tijekom rasprave g. Lisicin postavio je pitanje g. Ivanu Ivankoviću-pomoćniku pročelnika za energiju i klimu Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strateško planiranje dali je Grad Zagreb izradio i usvojio Plan održive urbane mobilnosti – SUMP koji predstavlja strateški dokument za smanjenje utjecaja prometa na klimu u gradovima, promicanjem ne- motoriziranih vidova prijevoza (pješačenje, biciklizam i slično) i korištenja kvalitetnog javnog gradskog prijevoza.

Gospodin Ivanković odgovorio je da Zagreb još nema takav planski dokument, ali da se njegovo donošenje/usvajanje očekuje tijekom ove 2022. godine.

Na kraju programa, za sve sudionike je organizirana vožnja novootvorenom sljemenskom žičarom uz stručno vodstvo predstavnika ZET-a.

Više informacija o stručnom skupu potražite na internetskim stranicama Udruge ODRAZ:

https://www.odraz.hr/novosti/odraz-ove-vijesti/u-zagrebu-odrzan-skup-gradovi-klima-i-promet/