Inovativne ili neobične benzinske postaje za vrijeme SSSR-a

Za vrijeme Sovjetskog Saveza često je bilo moguće pronaći neobična vozila pa tako i benzinske postaje koje se razlikuju od uobičajenih benzinskih postaja u kombinaciji  jedinstvene arhitekture s nestandardnim tehničkim rješenjima. Poznato je kako je bilo samo nekoliko takvih benzinskih postaja diljem zemlje. 

Slično je bilo i u gradu Samari u Rusiji, a najvjerojatnije je kako je dio opreme kupljen u Japanu jer su slične benzinske postaje ranije pronađene i na području Japana.

Zašto su izgrađene takve benzinske postaje je nepoznanica kao i njihova sudbina te kao i sama ideja koja je najvjerojatnije umrla sa SSSR-om.

Navodno su imale dobar pročistač koji je služio kako bi se spriječilo nalijevanje nečistog goriva u spremnik kojim bi se ista nečistoća mogla nataložiti u rasplinjaču i začepiti ga.

Neke legende kažu: Ne možete srušiti instalaciju, jer je na vrhu, možete čvršće postaviti pištolj u spremnik vozila, nema problema s položajem spremnika (lijevo / desno), vaše gorivo ne ostaje u crijevu.

Ivan Rikard Belančić