Javna tribina „Jedna sekunda koja mijenja život”

Na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku 7.3.2024. održala se tribina na temu sigurnosti u prometu pod nazivom “Jedna sekunda koja mijenja život”.

O iznimno važnoj temi stradanja u prometu o kojoj se prema mišljenju organizatora tribine u RH dovoljno ne priča, javna tribina „Jedna sekunda koja mijenja život” održala se na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku u organizaciji člana Udruge Sigurnost u prometu iz Dubrovnika g.Denisa Pavele a govorili su stradalnici prometnih nesreća g. Ante Kolunđija, danas viceprvak Hrvatske u tenisu u kolicima i Lukša Malohodžić, danas uspješni mladi poduzetnik, kojima je jedna nesretna sekunda itekako promijenila život, zatim dr. Mario Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik i gđa. Danijela Demarin Hasanović, novinarka, iznjeli su svoje komentare i mišljenja uz moderiranje gđe. Nike Nagy, novinarke i urednice na Hrvatskom radiju.

Tribinu je otvorio Denis Pavela iz Udruge Sigurnost u prometu koji se osvrnuo na poražavajuće brojke prometnih nesreća: „Brojke nisu dobre, kao društvo postali smo brojači ljudskih života jer nažalost nedostaje sustavne prevencije prometnih nesreća. Možemo i moramo napraviti nešto po tom pitanju, a tu je bitna i uloga medija kako bi se brojke smanjile. Vidimo roditelje koji obilaze svoju djecu koja su stradala u prometnim nesrećama – nose im cvijeće i slatkiše. I pitanje je zašto to ne radimo dok su nam djeca živa? Zašto obilazimo groblja i bolnice, a zašto ne educiramo mlade ljude? Prevencija započinje u kući! Znamo li gdje su naša djeca s motociklom navečer? Sustavna prevencija je bitna i kao društvo možemo više. Nedopustivo je da se djeca educiraju o temi sigurnosti u prometu u predškolskoj dobi, pa tek kada se upišu u autoškolu“, poručio je Pavela.

Kao poruku tribine moderatorica Nike Nagy istaknula je kako su svi sudionici prometa, pa tako i pješaci, svakako trebaju obratiti pažnju na svoje ponašanje u prometu kao i na ostale sudionike kako bi se broj prometnih nesreća smanjio i sigurnost na prometnicama povećala.

Sudionici tribine su poručili kako će nastaviti sa aktivnostima, gdje bi pokušali u dogovoru sa ravnateljima srednjih škola u Dubrovniku održati tribinu i sa učenicima.

<<<<Poveznica na članak i fotogaleriju >>>