Kako pripremiti vozilo za hladne dane?!

Jedna od bitnijih stvari je da se ne dogode skuplji kvarovi na vozilu su provjere rashladne tekućine (antifriza) koja mora biti u uvijek u vozilu i koja bi trebala biti između -35 i -20 odstupanja od smrzavanja. Također, važno je provjeriti prisutnost tekućine za pranje vjetrobranskog stakla, koju po sezonama razlikujemo kao ljetnu i za hladnije dane zimsku.

Svakako je preporuka i provjera razine motornog ulja. Upravo ono može biti znak kako s automobilom nešto nije u redu.

Nastavak naše zimske kontrole ide s pregledom metlica brisača. S hladnim vremenom česte su i kiše te smanjena vidljivost, stoga nije baš poželjno imati problema i u tom pogledu.

Kada je vidljivost u pitanju, obavezna je provjera ispravnosti svih žarulja na automobilu. Dani su kratki, a noći duge, stoga pripazite na djelotvornost vaših rasvjetnih tijela.

U hladnija vremena su akumulatori jako osjetljivi te je preporuka provjeriti i kapacitet baterije.

Zimska oprema u Hrvatskoj stupa na snagu od 15.studenog do 15. travnja

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Ističemo važnost provjere pritiska tlaka u gumama, koji se često može vidjeti na B stupu kada se otvore vozačeva vrata ili na poklopcu rezervoara.

Za vrijeme izmjene guma, svakako prekontrolirajte i stanje vašeg kočionog sistema, koje uključuje provjeru debljine kočionog diska, potrošenosti kočionih obloga te funkcionalnost ručne kočnice. Istovremeno, provjerite i ovjesa vozila. Dobra ramena, stabilizator, seleni te amortizeri jamac su ugodne vožnje u snježnim uvjetima.