MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI – JAVNA TRIBINA ” BIRAM ŽIVOT”, DUBROVNIK

Povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, udruga „Sigurnost u prometu“ organizirala je prostoru Kampusa Sveučilišta u Dubrovniku javnu tribinu simboličkog naziva „Biram život“. Tribina se održala u sklopu projekta “Nisi sam, ima nas još” koji se provodi na području Dubrovačko-neretvanske županije protiv među vršnjačkog nasilja i nasilja među djecom.

Na tribini su govorili predstavnici Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, profesor i doktor znanosti Marin Ćorluka sa Sveučilišta u Mostaru, koji je održao izlaganje na temu utjecaja sporta na prevenciju ovisnosti, urednica informativnog programa Dubrovačke televizije Marija Njavro koja je govorila o utjecaju medija na prevenciju ovisnosti te kao posebni gost bila je ravnateljica i utemeljiteljica zajednice „Susret“ iz Zagreba Bernardica Juretić.

– Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti traje od 15. studenog do 15. prosinca, ovo je već tradicionalna tribina koja se održava u Dubrovniku. Odlučili smo malo proširiti tu tribinu na današnji datum, na Svjetski dan borbe protiv zlostavljanja djece tako da nam je želja, da uz tu ovisnost koja ide zajedno s nasiljem, sve to pretvoriti u tribinu. Mislim da smo u tome uspjeli i da smo poslali lijepe poruke, imali smo predstavnike sa Sveučilišta u Mostaru koji su govorili o utjecaju sporta na prevenciju ovisnosti, imali smo predstavnike medija koji su nam govorili o utjecaju i prevenciji na području medija, koliko mediji utječu na prevenciju ovisnosti, a znanstvenica Juretić govorila je o utjecaju i samog liječenja ovisnosti s obzirom da je ona ne samo utemeljiteljica zajednice „Susret“, već i bivša ministrica u Vladi Republike Hrvatske. Sama tribina rekla je „Biram život!“ toj djeci, kojih je bilo dosta bez obzira na štrajk. Htjeli smo reći da umjesto svega ovoga što im se nudi danas, a to su razne pošasti, iskušenja u vidu ovisnosti – da jednostavno izaberu život tako da će se tribina nastaviti i sljedeće godine. Također, imali smo i jednu sudionicu tribine koja je bila bivša ovisnica i koja je ispričala svoju životnu priču kako bi se dodatno stvorila empatija, kako bi se onima, koji konzumiraju opojne tvari, ukazalo na štetnost konzumiranja droga. Nadam se da smo to i uspjeli, naveo je Denis Pavela iz udruge „Sigurnost u prometu“

Otkrio je Pavela što kaže statistika kad je riječ o ovim temama.

– Nažalost, ona stagnira, čak je ponekad i u povećanju kad govorimo i o ovisnosti i nasilju nad djecom! Imamo jedan drugi problem, takvo jedno ponašanje nasilja i ovisnosti propagira se odnosno popularizira putem društvenih mreža. To se ‘promiče’ putem društvenih mreža i medija kao nešto ‘pozitivno’, što naravno nije. Problem je što su ti mediji, društvene mreže, dostupne svima tako da uz povećanje ovisnosti imamo i cyberbullyng. Danas, nažalost, uz tu ‘popularnost’ na internetu dolazi do povećanja nasilja i ovisnosti, ali sustavnim radom i prevencijom i ovakvim tribinama možemo doprinijeti da se to stvarno smanji ili da ostane na ovome što je sada, govori Pavela te dodaje:

– Danas smo dosta govorili o sportu tako da sportom pokušamo ‘dislajkati’ odnosno reći „Ne ovisnosti, idemo na sport!“ Mediji isto tako utječu na javno mnijenje, imali smo stručnjake psihologe koji se bave ovisnošću dugo godina, imali smo predstavnike iz Zavoda za javno zdravstvo… Uvijek zajedno možemo više, ne može jedna ustanova sama. Ako imamo više ustanova u prevenciji, u zajedničkom radu, jedino tako rezultati neće izostati jer prevencija nema granica, poručuje Pavela.

U prošlosti je bilo nekoliko tribina koja se tiče mladih, a ova je bila treća. Naime, od 2016. se u Mjesecu borbe protiv ovisnosti svake godine provodi ova tribina.

– Ako će se ova tribina tri dana prepričavati među djecom koja su bila na način da će oni to prepričavati i svojim vršnjacima, mi ćemo nakon tri dana, mjesec dana napraviti nešto novo jer, jednostavno, prevenciji nema granica, uvijek možemo nešto novo napraviti. Nadam se da ovakve tribine neće imati kraja i da ćemo dogodine isto tako organizirati jednu, optimističan je Pavela.