Mnoge trudnice su u dilemi da li smiju ili ne smiju upravljati automobilom u trudnoći, da li je sigurnije staviti pojas ili ne…

Da prilikom svake vožnje ne paničarite tijekom drugog stanja, već da se osjećate ugodno i dobro. Ako imate često mučnine, vrtoglavicu, glavobolje ili druge tegobe koje mogu poremetiti koncentraciju u vožnji, onda nikako ne preporučujemo upravljanje vozilom, jer ove tegobe se javljaju u prvim mjesecima trudnoće.

Ako se osjećate dobro, slobodno možete uživati u vožnji. Ali posebno treba paziti na pojas, većina trudnica misli kako je bolja opcija ne koristiti pojas. U slučaju prometne nesreće ako niste vezani, trbuh direktno udara u upravljač. Svi stručnjaci iz sigurnosti prometa naglašavaju da je sigurnije za majku i bebu da su vezani, bez obzira gdje se nalazili u vozilu. Pravilno postavljanje odnosno vezanja pojasa je tako da donji dio bude postavljen ispod stomaka i preko kukova, a gornji dio pojasa mora ići preko ramena i nikako preko vrata te se preporučuje da bude dijagonalno između grudi. Tijekom vožnje uvijek provjerite da slučajno pojas nije prešao preko trbuha.

Nikako nije preporučljivo voziti u posljednjoj fazi trudnoće, pogotovo ne na dužim relacijama, jer trbuh postaje sve veći te je bliže upravljaču i to u zgrčenom položaju koja sigurno ne odgovara bebi, a i posljedice bi mogle biti gore.

Ranije u je Kanadi provedeno istraživanje kako se trudnice snalaze u prometu, a tijekom pet godina kanadski su znanstvenici pratili pola milijuna žena, a rezultati su pokazali da su trudnice sudjelovale u 42 posto više nesreća nego žene koje nisu trudne.

Ivan Rikard Belančić