OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE U CESTOVNOM PROMETU – WORLD DAY OF REMEMBRANCE FOR ROAD TRAFFIC VICTIMS

Treće nedjelje u mjesecu studenom 21. 11. 2021. godine Udruga Sigurnost u prometu, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u Zagrebu, kod velikog križa na gradskom groblju „Mirogoj“, obilježila je Svjetski Dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu.

Nazočni predstavnici udruge na taj način prisjetili su se svih poginulih i stradalih osoba na hrvatskim cestama te iskazali suosjećanje članovima njihovih obitelji. Uz predstavnike udruge događaju su nazočili i majka i otac u prometnoj nesreći poginulog mladića Smiljanića koji su pravedu nažalost ostvarili tek na europskom sudu u Strasburu te g. Renato Habulin iz Zajednice prijevoznika Obrtničke komore Grada Zagreba.

Nažalost ove godine obilježavanju Svjetskog dana sjećanja nisu nazočili predstavnici državnih tijela i organa, ali ni predstavnici medija, što najbolje ilustrira pomanjkanje interesa i empatije za ova stradavanja od strane politike, tijela javne vlasti i medija koji su istovremeno mnogo prostora dali nekim manje značajnim događajima.

Takav neadekvatan pristup dešava se u situaciji kada je u proteklom desetgodišnjem razdoblju (2011. – 2020.) u Hrvatskoj u cestovnom prometu pogino 3.324 osoba, a ove godine u razoblju od siječnja do studenog 259 osoba, što predstavlja veliki društveni problem i štetu od približno osam (8) milijardi kuna godišnje.

Ovogodišnji slogan obilježavanja glasi:

SJETI SE – PODRŽI – DJELUJ

a tema „ACT for LOW SPEED/ACT for LOW SPEED STREETS“

Obilježavanjem Svjetskog Dana sjećanja (WDR) nastoji se stvoriti globalna kultura pravilne uporabe cesta i bolja sigurnost svih sudionika u prometu. Sjećanjem na osobe stradale u cestovnom prometu, članove njihovih obitelji, rođake i prijatelje podižemo svijesnost svih dionika i sudionika o značaju i potrebi odgovornog ponašanja u prometu na cestama.

Obilježavanjem ovog dana nastojimo pokrenuti vlade i nadležne institucije i tijela javne vlasti na bolje preventivne programe i veće izdvajanje za preventivne aktivnosti svih relevantnih subjekata u području sigurnosti cestovnog prometa.

GDL