OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE U CESTOVNOM PROMETU 17. studeni 2019.

I ove godine, Udruga Sigurnost u prometu, u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti i Hrvatskom udrugom vozača i autoservisera, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, u nedjelju 17. studenog 2019. godine na prigodan način obilježila je Svjetski Dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu – World Day of Remembrance.
Toga dana, u svijetu gdje godišnje u cestovnom prometu pogine oko 1,3 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj u razdoblju od 2009. do 2018. 3.764 osobe, prisjećanjem na sve stradale u cestovnom prometu i iskazivanjem suosjećanja za stradavanja članovima njihovih obitelji, nastoji se stvoriti globalna kultura odgovornog sudjelovanja u cestovnom prometu i bolja sigurnost cestovnog prometa smanjenjem opsega i posljedica stradavanja.
Izaslanica Predsjednice RH, predstavnici Udruge Sigurnost u prometu i HUVA, položili su vijence i zapalili svijeće u Zagrebu na gradskom groblju “Mirogoj” te je služena Sveta misa Zadušnica za sve poginule u cestovnom prometu u crkvi Krista Kralja na “Mirogoju”.
Služenje misa Zadušnica i paljenje svijeća organizirali smo i u Dubrovniku te Mariji Bistrici.
Krajnji cilj je potaknuti Vlade, državna tijela i organe te predstavnike javne vlasti na poduzimanje mjera i provođenje aktivnosti za smanjenje poginulih, teško i lako ozlijeđenih u cestovnom prometu, time i društvene štete.
Relevantnim znanstvenim istraživanjima u EU i Hrvatskoj došlo se do činjenica da prosječna šteta za društvo i oportuni trošak zajednice u Hrvatskoj iznosi oko 8 milijardi kuna godišnje o čemu se ne vodi dovoljno računa prilikom donošenja odluka o ustroju sustava upravljanja sigurnošću cestovnog prometa i financiranju preventivno-sigurnosnih aktivnosti.