Održana je Škola bicikliranja 18+

Bicikli su postali sve popularnije prijevozno sredstvo i trend je to koji je u stalnom porastu. Međutim, povećanjem biciklista na cestama pojavio se i problem njihovog sve većeg stradavanja. U razdoblju od 2010. do 2017. godine zabilježeno je 11.222 prometnih nesreća s biciklistima u kojima je smrtno stradalo njih 203, a teško ozlijeđeno 2.685. U 2017. godini je u EU poginulo 25.300 osoba u prometu, a njih 135.000 je teško ozlijeđeno. Stoga je udruga Sigurnost u prometu u sklopu Europskog tjedna mobilnosti jučer organizirala sada već tradicionalnu besplatnu Školu bicikliranja 18+. Uz spomenutu udrugu u organizaciji sudjeluju Hrvatski crveni križ – Crveni križ Grada Zagreba, Nextbike sustav javnih bicikala i autoškola Mandić&Megastart.

Polaznici su prvo kroz teoretski dio u zagrebačkom Boćarskom domu slušali predavanja stručnjaka, da bi se nakon toga uputili na obližnji poligon i provjerili vlastitu vještinu vožnje u praksi. U okviru Škole bicikliranja polaznici su bili upoznati s aktualnim stanjem sigurnosti biciklističkog prometa, sigurnim načinom sudjelovanju biciklista u prometu, relevantnim prometnim propisima, osnovama pružanja prve pomoći, značaju biciklističke infrastrukture za sigurnost biciklista, te prednostima korištenja sustava javnih bicikala.

– Biciklisti spadaju u visoko rizičnu skupinu sudionika u prometu, a za crne statistike su krivi i sami jer pojedinci pridaju premalu važnost sigurnosti. Samosvijest je važna, a ne da se voze navečer u tamnoj odjeći i bez reflektirajućih površina. Infrastruktura također nije dobra, a kada se sve to spoji, dolazi do pogubnih situacija. Kroz cijeli život moramo raditi na edukaciji, tako da i Škola bicikliranja služi tome, dok se oni koji dobro poznaju situaciju uvijek i rado prisjete – rekli su iz udruge Sigurnost u prometu.

Statistike kažu da udjel prometnih nesreća s biciklistima u ukupnom broju prometnih nesreća iznosi 3,96 posto. Udjel poginulih biciklista u ukupnom broju poginulih osoba u cestovnom prometu iznosi 7,02 posto. Biciklisti su prouzročili 62,5 posto nesreća u kojima su sudjelovali, a za 60 posto prometnih nesreća u kojima su smrtno stradali su bili krivi vozači bicikla.

Polaznici su dobili i prigodne poklone: Priručnik za bicikliste u izdanju Udruge Sigurnost u prometu, priručnik Prva pomoć u izdanju Hrvatskog Crvenog križa, reflektirajuće zaštitne prsluke i trake, te poklon bon za korištenje Nextbike sustava javnih bicikala.