Peti tjedan sigurnosti cestovnog prometa

Povodom obilježavanja Petog tjedna sigurnosti cestovnog prometa, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj održao je 9. svibnja 2019. godine stručni skup

Prometne nesreće – javnozdravstveni izazov

U radu skupa sudjelovao je i predstavnik Udruge Sigurnost u prometu g. Lisicin osvrnuvši se posebno na potrebu dosljednog provođenja strategijskog dokumenta u području sigurnosti cestovnog prometa, Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH 2011. – 2020., istaknuvši pri tom potrebu osnivanja Agencije za sigurnost cestovnog prometa što bi omogućilo upravljanje sigurnosti cestovnog prometa i uspostavu sustava Hitne helikopterske medicinske pomoći (HEMS) što bi doprinijelo uspješnijem zbrinjavanju teško ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama.

Udruga Sigurnost u prometu također će se uključiti u obilježavanje Petog tjedna sigurnosti cestovnog prometa jer prometne nesreće u Hrvatskoj predstavljaju značajan društveni i javno zdravstveni problem budući da je u populaciji od 16. do 19. godina vodeći uzrok smrtnosti (68%) stradavanje u prometnim nesrećama, a društveni trošak godišnje iznosi osam (8) milijardi kuna.

Polazeći od činjenice da su, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), od ukupno poginulih u cestovnom prometu 23% motociklisti i 26% biciklisti te uvažavajući podatke da je u Hrvatskoj 2018. godine smrtno stradalo 55 motociklista, 30,9% više nego 2017. godine i 22 biciklista Udruga Sigurnost u prometu će, u suradnji sa Fakultetom prometnih znanosti, u srijedu 15. svibnja 2019. održati okrugli stol pod nazivom SIGURNOST NA 2 KOTAČA sa ciljem sagledavanja osnovnih čimbenika stradavanja motociklista i biciklista te iznalaženja i predlaganja učinkovitih planskih, infrastrukturnih i preventivno-edukativnih mjera i postupaka za smanjenje opsega i posljedica njihovog stradavanja.


GDL