PREDSTAVNICI UDRUGE U UREDU PREDSJEDNICE RH

U četvrtak 31. siječnja 2019. godine predsjednik udruge prof. dr. Petar Rakamarić, tajnik Georg-Davor Lisicin i član Upravnog odbora Milan Pajnić sastali su se u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde  Grabar – Kitarović sa tajnikom Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Zvonkom Petenerom i pobočnikom Predsjednice brigadirom Vladom Čulinom.

Na sastanku su predstavnici Udruge ukazali na nepovoljno stanje sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj te zabrinjavajuće ne ostvarivanje glavnog cilja Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH 2011. – 2020. (u daljnjem tekstu: NPSCP) glede broja smrtno stradalih na 100.000 stanovnika, ne realizaciju djela konkretnih mjera, kao i nedovoljno transparentno trošenje namjenskih sredstava za financiranje preventivnih aktivnost i projekata odnosno konkretnih mjera NPSCP.

Predstavnici udruge također su informirali gospodu Petenera i Čulinu o održavanju stručnog skupa, u formatu okruglog stola, u organizaciji Udruge Sigurnost u prometu i Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, 27. veljače 2019. godine sa ciljem utvrđivanja razloga takvog nepovoljnog stanja sigurnosti cestovnog prometa i predlaganja mjera i aktivnosti za smanjenje opsega i posljedica stradavanja.

Ovom prilikom predloženo je da Predsjednica RH, gospođa Kolinda Grabar – Kitarović bude pokrovitelj skupa te da se predstavnici Ureda Predsjednice aktivno uključe u rad istog.

Na kraju sastanka g. Petener i g. Čulina iskazali su potporu dosadašnjem radu i djelovanju udruge te iskazali spremnost davanja potpore inicijativama te nastavku rada i djelovanja udruge na poboljšanju stanja sigurnosti cestovnog prometa.

GDL