Najava preventivno-sigurnosne akcije “Europska noć bez nesreća” koju će Udruga Sigurnost u prometu i ove godine provesti u Zagrebu i Dubrovniku

Akcija se tradicionalno provodi diljem EU treću subotu u mjesecu listopadu s ciljem senzibiliziranja mladih vozača za problem konzumacije alkohola i potom vožnje pod utjecajem alkohola.

U organizaciji udruge Sigurnost u prometu, pod pokroviteljstvom ‘Europskog foruma mladih’ i organizacije ‘Odgovorni mladi vozači’ (“Responsible Young Drivers” – RYD) u noći sa subote na nedjelju 20./21. listopada 2018. po sedmi put će se u RH održati međunarodna akcija “Europska noć bez nesreća”.

U Zagrebu će se akcija provesti u prostorima kafića “ŽABAC” u ŠRC “MLADOST” na Savi.

Dok u Dubrovniku noć bez nesreća kreće u 22.30 sati ispred caffe bara “Trocadero” u staroj gradskoj jezgri, kao i ispred night cluba ” Revelin”.

Cilj akcije je podizanje razine svijesti i odgovornosti mladih vozača u vožnji sukladno propisima, s naglaskom na pogibeljnost vožnje pod utjecajem alkohola.

Akcija se dosad provodila tako da u svakom od odabranih noćnih klubova ekipa volontera (između 18 i 26 godina starosti) na ulazu zaustavlja grupu posjetitelja i nudi dragovoljno sudjelovanje u aktivnosti.

Grupa je odredila jednog, pa čak i više članova grupe, koji pristaje da tu noć ne konzumira alkohol i da bude „odgovorni“ vozač („responsible young driver“) na povratku grupe kući. Odabrani vozač je dobio narukvicu radi lakše prepoznatljivosti. U slučaju kada se ustanovilo kako odabrani vozač uistinu nije konzumirao alkohol dobivao bi mali dar, a ako bi ipak bio pod utjecanjem alkohola, sugerirano mu je da ne sjeda za upravljač.