Radionica “Razvoj inovacija u mobilnosti”

Razvoj inovativnih rješenja u urbanoj mobilnosti bila je središnja tema stručne radionice održane 7. lipnja 2023. u Mariboru u kojoj je aktivno sudjelovao i predstavnik naše Udruge Sigurnost u prometu. Naglasak je bio na inovativnom pristupu održivoj mobilnosti i pripremi inovacijskih projekata. Radionicu je organizirao ODRAZ (Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE) u suradnji s Gradom Mariborom i REGEA-om (EIT Urban Mobility).

Ciljevi radionice bili su upoznati sudionike s mogućnostima financiranja projekata kojima se inovativna rješenja mogu testirati ili integrirati u postojeće sustave mobilnosti, zatim otvoriti komunikaciju između potencijalnih projektnih partnera za prijavu na inovacijske pozive te kroz interaktivni rad u skupinama oblikovati grube koncepte potencijalnih projektnih prijedloga i uputiti sudionike u osnovne zahtjeve pripreme projekata za inovacijski poziv programa EIT Urban Mobility, ali i druge potencijalne natječaje.
Nakon uvodnog obraćanja gradonačelnika Maribora, program je otvoren prezentacijom primjera održive urbane mobilnosti i investicijskih projekata u Mariboru koje su predstavile Dorotea Rebernik i Mateja Bitenc iz Mestne občine Maribor.
Uroš Pivk iz tvrtke Ridango prikazao je iskustva u elektromobilnosti i Ridangova pametna rješenja za e-vozila gdje smo potaknuli živahnu raspravu oko pitanja prosječne cijene koštanja jednog voznog kilometra prijeđenog za e-vozila, bez kalkulacije osnovnih troškova amortizacije samih vozila. Petra Grgasović iz REGEA-e govorila je o potencijalu inovacija u održivoj mobilnosti – zašto su važne, gdje ih očekivati te kako ih primjeniti u lokalnom kontekstu.
Temu radionice pojašnjena je na konkretnim primjerima inovativnih ideja, rješenja i usluga koja su prezentirali predstavnici sedam inovativnih startup-ova u području mobilnosti iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Latvije.
U nastavku radionice ulijedio je interaktivan rad u grupama tijekom kojeg su polaznici raspravljali o izazovima s kojima se susreću u svojim gradovima te istražili inovativne ideje koje mogu pomoći u njihovom rješavanju gdje smo ostvarili vrlo dobru komunikaciju sa predstavnicima mreže CIVINET Češka-Slovačka koji su od 6. do 8. lipnja bili u studijskom posjetu Ljubljani i Mariboru.
Interaktivni i terenski dio radionice obavljen je u šetnji gradom gdje smo posjetili nekoliko mariborskih lokacija gdje su implementirane razne zanimljive inovacije u mobilnosti, poput posebno uređenih pješačkih zona te inovativni pješački prijelazi, taktilne oznake za slijepe i slabovidne osobe, semafori prilagođeni pješacima, prenamjena parkirnih mjesta u društvene prostore parklet, kiss&ride i slično.
Više detalja o radionici možete pogledati na stranicama Tajništva mreže udruge ODRAZ.
>>>>>>>>>>ODRAZ-ove vijesti<<<<<<<<<<<<