Rezultati akcije „ AKO PIJEŠ NE VOZI, SAMO NAZOVI“

Četvrtu godinu zaredom, održao se projekt ‘Ako piješ ne vozi, samo nazovi’ u organizaciji Udruge za sigurnost u prometu i Plavog taksija.

Riječ je o projektu u kojem su sudjelovala dva taksista koji su prevozili vozače pod utjecajem alkohola do svojih domova od 15. prosinca 2022. do 2. siječnja 2023. godine na području grada Dubrovnika i Mokošice.

Dva volontera/vozača sa dva službena vozila, dežurala su vikendom, petkom na subotu i subotom na nedjelju te na poziv građana u vremenu od 21 do 00 sati prevozili vozače pod utjecajem alkohola njihovim domovima.

Cilj navedenog projekta je preventivno djelovati te ukazati na štetnost upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola pogotovo u blagdansko doba godine. Ovim projektom se i neposredno djeluje te bi se potencijalno mogle izbjeći prometne nesreće sa zbog vožnje pod utjecajem alkohola, posebice one najteže sa smrtnim ishodom.

Po završetku navedenog pilot projekta možemo reći da je isti pokazao iznimne rezultate i interes građana. Tako imamo podatke da je čak 51 vozač pod utjecajem alkohola na telefonski poziv prevezen na kućni prag bez posljedica.

Javnost i mediji su pokazali veliki interes za projekt i oduševljenje zbog praktične svrhovitosti akcije i neposrednog utjecaja na sigurnost u prometu.

Postoje naznake kako bi se ove godine koncept projekta u suradnji sa drugim taksi operaterima mogao proširiti na cijelu Dalmaciju, u gradove Split, Zadar, Šibenik te u dogledno vrijeme u cijeloj RH.