Rezultati preventivne akcije “Ako piješ ne vozi, samo nazovi”

Petu godinu zaredom, održao se projekt “Ako piješ ne vozi, samo nazovi” u organizaciji Udruge za sigurnost u prometu i dva taxi udruženja.

Riječ je o projektu u kojem su sudjelovali taksi volonteri koji su prevozili vozače pod utjecajem alkohola do svojih domova od 15. prosinca 2023. do 2. siječnja 2024. godine na području grada Dubrovnika i Mokošice, Splita te Šibenika.

Volonteri/vozači sa službenim vozilama, dežurali su vikendom, petkom na subotu i subotom na nedjelju te na poziv građana u vremenu od 21 do 00 sati prevozili vozače pod utjecajem alkohola njihovim domovima.

Cilj navedenog projekta je preventivno djelovati te ukazati na štetnost upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola pogotovo u blagdansko doba godine. Ovim projektom se i neposredno djeluje te bi se potencijalno mogle izbjeći prometne nesreće sa zbog vožnje pod utjecajem alkohola, posebice one najteže sa smrtnim ishodom.

Po završetku navedenog pilot projekta istakuti kako je isti pokazao iznimne rezultate i interes građana. Tako imamo podatke da je čak 155 vozača pod utjecajem alkohola na telefonski poziv prevezeno na kućni prag bez posljedica. Najveći rezultat svakako je da nismo imali vijesti o stradavanju u prometnim nesrećama u vrijeme blagdana na području gdje je projekt bio u funkciji.

Javnost i mediji su pokazali veliki interes za projekt i oduševljenje zbog praktične svrhovitosti akcije i neposrednog utjecaja na sigurnost u prometu.

Postoje naznake kako bi se ove godine koncept projekta u suradnji sa drugim taksi operaterima, nakon Dalmacije mogao proširiti na cijelu Hrvatsku, u gradove Rijeka, Zagreb i Osijek iskanuo je voditelj projekta g.Denis Pavela.