SIGURNOST U PROMETU POZIVA – Tribina na temu prometnih nesreća i njihove prevencije

Svake godine u svijetu više od 1,25 milijuna ljudi umire zbog prometnih nesreća, a između 20 i 50 milijuna ih bude ozlijeđeno u prometnim nesrećama. Od ukupnog broja umrlih, 48 % je u dobi između 15 i 44 godine. Gotovo polovica umrlih pripada osjetljivoj skupini sudionika u prometu, a to su motociklisti, pješaci i biciklisti. Najviše, oko 90 % smrtnih slučajeva u svijetu, javlja se u zemljama s niskim ili srednjim prihodima, iako se u tim zemljama nalazi 54 % ukupnog broja vozila. Ozljede zadobivene u prometnim nesrećama vodeći su uzrok smrti među osobama između 15 i 29 godina života. Ako se ne postignu zadani ciljevi, procjenjuje se da će do 2030. prometne nesreće postati sedmi vodeći uzrok smrti u svijetu (trenutačno se nalaze na 8. mjestu, odmah iza šećerne bolesti).

Stoga udruga Sigurnost u prometu poziva sve zainteresirane na stručnu tribinu na kojoj će se razgovarati o navedenoj problematici. Na stručnoj tribini sudjelovati će dipl.iur Pasko Tomaš, direktor Dubrovačke televizije koji će izlagati na temu utjecaja medija na samo smanjene broja prometnih nesreća, dr. Željko Marušić sa Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, koji će imati izlaganje na temu najčešćih uzroka prometnih nesreća, dr. Vicko Mihaljević iz Gradskog Crvenog križa Dubrovnik, koji će izlagati na temu ozljeda koje nastaju u prometnim nesrećama te pružanju prve pomoći kao i poseban gost mladić Lukša Malohodžić koji je kao sudionik teške prometne sa motociklom ostao teški invalid, a koji će svoju tužnu priču podijeliti sa posjetiteljima, te poslati poruku mladim ljudima. Rasprava će se voditi oko glavnih pitanja – što učiniti da bi bilo manje stradavanja u prometu? Koje alate koristiti? Koji je pristup najučinkovitiji? Što kada se dogodi i koje su posljedice?

Sve vas pozivamo dana 16. lipnja s početkom u 19 sati na tribinu sa aktualnom temom u prelijepom okruženju ljetnog kina Jadran (Stari Grad).