Škoda Enyaq iV i službeno krenula s proizvodnjom

Ulaganje od 32 milijuna eura u prenamjenu proizvodne linije u tvornici Mladá Boleslav, konačno je dobilo zeleno svijetlo za novi model. Škoda poduzima veliki korak u provedbi svoje strategije električne električne mobilnosti uz model – Enyaq iV.

Serijska proizvodnja Enyaq iV započinje danas u glavnom pogonu ŠKODA AUTO smještenom u gradu Mladá Boleslav. Potpuno električni SUV model prvi je serijski model marke zasnovan na modularnoj platformi za elektrifikaciju (MEB) grupe Volkswagen. U budućnosti će češki proizvođač automobila svakodnevno proizvoditi do 350 jedinica novog SUV modela, zajedno s Octavijom i serijom Karoq na jedinoj proizvodnoj liniji Grupe za vozila koja se temelje na platformi MQB i MEB.

Michael Oeljeklaus, član uprave ŠKODA AUTO za proizvodnju i logistiku, naglašava: „Enyaq iV prvi je Škodin model unutar serijske proizvodnje, koji je od početka dizajniran kao potpuno električno vozilo. To znači da naš novi SUV također postavlja potpuno drugačije zahtjeve u proizvodne procese i proizvodne sljedove od modela s motorima s unutrašnjim izgaranjem. To se također odražava u opsežnim mjerama pripreme i prenamjene koje provodimo u našem glavnom pogonu u Mladá Boleslavu od prošlog ljeta. Današnji početak proizvodnje Škoda Enyaq iV, na jedinoj proizvodnoj liniji u grupi za vozila bazirana na MEB i MQB, vrlo je poseban trenutak za cijeli naš tim.”

Marka sa sjedištem u Mladá Boleslavu, uložila je 32 milijuna eura u radove na pretvorbi proizvodnog pogona za modele s MEB i MQB platformi. Proizvođač automobila prilagodio je statiku zgrade i dizajnirao logistički dio kako bi se prilagodila težini potpuno električnih vozila s baterijama i ugrađenim komponentama. Uz to, Škoda je uvela sigurnosne mjere u području rukovanja baterijama, na primjer, instaliranjem termovizijskih kamera. Oni danonoćno prate temperaturu u radionici i aktiviraju alarm ako se otkrije bilo kakvo odstupanje.