SVJETSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE U CESTOVNOM PROMETU 2018

Kao i prethodnih godina, još milijun ljudi je ove godine poginulo na svjetskim cestama, koji će biti zapamćeni od strane njihovih obitelji i prijatelja na ovogodišnjem Svjetskom danu sjećanja na žrtve u cestovnom prometu , zajedno s više milijuna ozlijeđenih u prometnih nesrećama.

U proteklih deset godina u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama nastradalo je više od 170.000 osoba, poginulo 4111 osoba, teško ozlijeđeno 31.425, a lakše ozlijeđeno 139.029 osoba.

Ovaj dan, 18 studeni 2018. godine, treća nedjelja u mjesecu studenom, će opet biti obilježen  u cijelom svijetu od strane relevantnih nevladinih organizacija, državnih organa, agencija,  javnih tijela i  institucija temeljem rezolucije Ujedinjenih naroda broj 60/05.

U RH, obilježavanje Svjetskog  dan sjećanja će organizirati i udruga Sigurnost u prometu , uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović.

Uloga Svjetskog dana sjećanja na žrtve u prometu

Obilježavanjem Svjetskog Dana sjećanja (WDR) nastoji se stvoriti globalna kultura pravilne upotrebe ceste i bolja sigurnost u prometu za sve sudionike. Kroz sjećanje na one članove obitelji, prijatelje i rođake, koji su stradali u prometu, podižemo svjesnost svih dionika i sudionika za značaj i potrebu odgovornog ponašanja u prometu na cestama.

Obilježavanjem ovog dana također nastojimo potaknuti vlade i nadležne institucije na bolje preventivne programe, ozbiljnu dubinsku analitiku i istraživanje uzroka prometnih nesreća, kao i donošenje efikasnih mjera za smanjenje rizika, kroz civilni, pravni, medicinski i socijalni sektor djelovanja i utjecaj na sigurnost cestovnog prometa.

Ovim putem pozivamo sve da se pridruže zajedničkom polaganju vijenca kojeg će položiti delegacija udruge Sigurnost u prometu i izaslanik Predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar – Kitarović, u nedjelju 18. studenog 2018. godine u 12,00 sati, u Zagrebu, kod velikog križa na gradskom groblju Mirogoj, uz prigodno obraćanje nazočnih predstavnika, paljenje svijeća i minutu šutnje te Svetoj misi zadušnici u Mariji Bistrici u 11,00 sati.

Također pozivamo sve građane da se priključe akciji i zapale svijeću u prozoru između 18 i 20 sati, u nedjelju 18. studenog, u znak sjećanja na sve žrtve u cestovnom prometu.

Prilog:

DAN SJECANJA PROGRAM 2018 (.pdf)