Volvov testni centar za sudare slavi 20 godina djelovanja

Ove godine Volvo Cars Safety Center slavi 20. godišnjicu. U vrijeme otvaranja, tamo još 2000. godine, bio je jedan od najnaprednijih laboratorija za nesreće na svijetu, a na brojnim područjima je i danas.

‘Crash lab’ kako ga još nazivaju, pomaže inženjerima Volvo Carsa da studiozno prouče sve aspekte nesreća, jer tvrtka teži budućnosti u kojoj u novom automobilu Volvo nitko ne stradava niti se ozbiljno ozljeđuje.

Laboratorij sadrži dvije testne staze duge 108, odnosno 154 metra. Kraća od njih dvije je mobilna i može se postaviti pod kutom između 0 i 90 stupnjeva, što omogućuje ispitivanja sudara pod različitim kutovima i brzinama, ili simuliranje sudara između dva automobila u pokretu. Automobili se mogu sudariti brzinom do 120 km/h.

Thomas Broberg, jedan od vodećih sigurnosnih inženjera tvrtke Volvo Cars i veteran tvrtke koja djeluje puna dva desetljeća, za kraj je dodao: “Za mene je vrlo inspirativno shvatiti da se svakih sat vremena testiranja i analiza koje smo unijeli sve više približavamo svojoj ambiciji da nitko ne smije poginuti ili ozbiljno ozlijeđen u novom automobilu Volvo.”