ZA SIGURAN POČETAK ŠKOLSKE GODINE!

Danas u ponedjeljak 03. rujna 2018. počela je škola zbog čega će se nakon dužeg vremena na prometnicama pojaviti velik broj djece, posebice školaraca.

Stoga se od svih sudionika u prometu, osobito vozača, očekuje pojačan oprez i oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, ali i na cestama u naseljima koje vode prema školama i vrtićima.

Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštujte prometne znakove. pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku školske godine, biti neoprezna i zaigrana kao na odmoru.

Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u neposrednoj blizini škola ograničena na najviše 40 kilometara na sat!

Roditelji, prije polaska u školu, osobito prvašićima i učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prvih dana prođite sa njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.

Pri tom birajte najsigurniji put do i iz škole, što ne znači da je to i najkraći put!

Ako vozite svoje dijete u školu ili vrtić, na zaboravite ih vezati u sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako je dijete više od 150 cm.

Važno je obući dijete u odjeću i obuću koja je lako uočljiva sudionicima u prometu i koja ima ukomponirane reflektirajuće površine i trake.

Savjetujte djetetu da, ukoliko samo ne može riješiti neku prometnu situaciju, potraži pomoć policajca ili starije osobe.

I na kraju, evo nekoliko korisnih savjeta školarcima:

Nikad ne pretrčavajte cestu!

Hodajte pažljivo!

Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!

Krećite se nogostupom ili pješačkom stazom!

Cestu prelazite samo po zebri!

Cestu prelazite na znak zelenog svjetla na semaforu ili na znak policajca!

Prije prelaska ceste uvijek pogledajte LIJEVO pa DESNO, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

SVIM RODITELJIMA I DJECI ŽELIMO SRETAN I SIGURAN POČETAK ŠKOLSKE GODINE!

 

                                                                    UDRUGA SIGURNOST U PROMETU