OKRUGLI STOL – Dan Sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

U srijedu 16. studenog u dvorani Fakulteta prometnih znanosti, kampus Borongaj, održan je stručno-znanstveni Okrugli stol – “Dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu” pa prenosimo kratki sažetak prezentacija i konstruktivne rasprave sudionika. Potreban je sinergijski i multidisciplinarni pristup problematici sigurnosti cestovnog prometa, gdje se poziva sve uključene sudionike (kojih je malo) da zajedničkim pristupom i međusobnim podupiranjem u aktivnostima, pridobiju političku volju na dodatnu akciju. Znanje,volja i rješenja postoje, ali je izvedba i provođenje mjera za poboljšanje otežano ili u stagnaciji. Ponajviše uslijed objektivnih utjecaja gospodarskog i geostrateškog položaja RH i općenitog stanja u društvu, gdje i ova problematika sigurnosti cestovnog prometa, kao jedan uski segment, nažalost nailazi na slične poteškoće u razvoju i napredku. Postoji nazivni interes nadležnih, nažalost vrlo kratkoga roka i provođenjem parcijalnih mjera, iako je na skupu istaknuta i kvantificirana društvena šteta od 7 Mlrd HRK godišnje ili 2 % BDP od poginulih osoba u cestovnom prometu, gdje bi se određenim sveobuhvatnim mjerama, koje koštaju znatno manje od direktnih šteta, oportuno mogli smanjiti ogromni društveni troškovi, da ne spominjemo osobne tragedije i emotivne utjecaje na društveni moral te posljedično mijenjanje obrasca ponašanja u prometu kroz edukaciju i preventivne mjere. Okrugli stol je temama obradio sve bitne čimbenike, čovjek, vozilo i infrastruktura ( okolina) a tematski se okrugli stol dotakao i (često u javnosti eksponirane) teme pravosuđa i zakonodavstva u pogledu tretmana žrtava cestovnim prometnih nesreća, gdje su potrebni relevantni sugovornici i konkretni prijedlozi za poboljšanja sustava. Istaknuta je i uloga Nacionalnog plana – NPSCP 2021-2030. [ slijednik globalnog Decade of action 2021.-2030. ] i aktivnosti koje predstoje u retrospektivi s prethodnim NPSCP, gdje su izneseni podaci i ambiciozni planovi “Vizije 0” koji će zahtijevati mukotrpni rad i predanost svih subjekata koji uteču na stanje sigurnosti pa tako i svih sudionika u prometu na osobnoj razini samokritičnim promišljenjem i razvojem prometne kulture. Istaknut je od prije prisutan problem vožnje pod utjecajem alkohola, koji je u prema nekim pokazateljima u porastu i zahtijeva dodatnu pozornost svih relevantnih institucija i tijela kao i šire javnosti. Sudionici stručno-znanstvenog okruglog stola će uskladiti mišljenja te donijeti zaključke i prijedloge za poboljšanja.

Povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu ovim putem ponavljamo poziv svima koji su u mogućnosti da nam se pridruže zajedničkom polaganju vijenaca u nedjelju 20. studenog 2022. godine u 12,00 sati, u Zagrebu, kod velikog križa na gradskom groblju „Mirogoj“ te Svetoj misi zadušnici za sve žrtve cestovnog prometa u 18,30 Kinoteci u Zagrebu, Kordunska Ulica 1. zamjenskoj dvorani crkve Sv.Blaža.

Također pozivamo sve građane da se priključe obilježavanju na način da zapale svijeću, u nedjelju 20.11.2022. u vremenu od 18,00 do 20,00 sati, u znak sjećanja na sve stradale u cestovnom prometu.

Nažalost, gotovo svatko poznaje nekoga tko je bio žrtva u cestovnom prometu, pa pozivamo, da barem na trenutak u jednom danu, budemo sa njima i njihovim obiteljima, makar u mislima i sjećanju na radosne trenutke, koje smo dijelili sa tim osobama.

Zagreb, 18. studeni 2022. godine

UDRUGA SIGURNOST U PROMETU

Repozitorij:

00_Dnevni_red_raspored_2022v02

01_WDOR_Hrvatska_2022v03

02_SUP 16.11. – STANJE SIGURNOSTI 22.-10 MJ.

03_2022_11_15_Osvrt_na_teške_prometne_nesreće_uzrokovane_izljetanjem_vozila_MSe_v1.0

04_Stanje Voznog parka u RH 0.0

05_EdukacijaBiciklista_SB18_SUP_2022v1.5.6.