''Škola bicikliranja 18+'' – besplatna edukacija za sigurnu vožnju u gradu

Potaknuta crnom statistikom stradavanja biciklista u Hrvatskoj i Europskoj uniji, u organizaciji udruge Sigurnost u prometu će se u Zagrebu ovu srijedu, 20. rujna, u prostorijama Boćarskog doma (Prisavlje 2, trofejna dvorana) i na poligonu AŠ "Megastart" održati besplatna edukacija i trening sigurne vožnje za sve zainteresirane bicikliste. Početak je zakazan za 16.30 sati. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili slanjem SMS poruke tajniku udruge Georgu Davoru Lisicinu na broj 099/ 805 4040.

Organizatori očekuju velik interes prijavljenih budući da je u Zagrebu sve više biciklista kojima je ovaj oblik potpore u bicikliranju izrazito važan, što je prepoznato i od strane Grada Zagreba koji je ovu preventivno-sigurnosnu aktivnost Udruge uvrstio u program obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti (16.-22.9.).
Biciklisti u Europskoj uniji i Hrvatskoj predstavljaju jednu od najrizičnijih skupina sudionika u prometu. Stoga je spomenuta udruga u suradnji s partnerima (Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski crveni križ - Crveni križ Grada Zagreba, Auto škola "Megastart", Nextbike - sustav javnih bicikala) pokrenula projekt "Škola bicikliranja 18+" koji je namijenjen svim odraslim biciklistima u Zagrebu. Važno je istaknuti da projekt ima i potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH.
U razdoblju od 2010. do 2016. godine u RH smrtno stradalo 180 biciklista, dok ih je 2388 teško ozlijeđeno, a 7144 lakše. Od ukupnog broja nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti 61 posto njih su prouzročili upravo oni, pa se nameće zaključak da je takvo nepovoljno stanje prvenstveno uvjetovano nedovoljnim poznavanjem propisa i vještinom upravljanja biciklom.
- U okviru "Škole bicikliranja 18+" polaznici će biti upoznati s aktualnim stanjem sigurnosti biciklističkog prometa, sigurnim načinom sudjelovanja biciklista u prometu, relevantnim prometnim propisima, osnovama pružanja prve pomoći, značaju biciklističke infrastrukture te prednostima korištenja sustava javnih bicikala. Dosadašnji je odaziv bio odličan, kao i reakcije, pa se nadamo da će i sada biti tako – kažu iz udruge Sigurnost u prometu, uz dodatak za sve one koji su zainteresirani, a nemaju bicikl:
- Za sve polaznike škole koji nemaju vlastiti bicikl, tvrtka Nextbike će osigurati potpuno besplatan najam bicikala tijekom trajanja škole i nagradne poklon bonove u vrijednosti 100 kuna.
Nakon teoretskog dijela slijedi praktični dio programa edukacije na poligonu ''Kockica'' na Prisavlju. Predavanja će održati stručnjaci Udruge Sigurnost u prometu, Fakulteta prometnih znanosti, Crvenog križa Grada Zagreba, AŠ "Megastart" i tvrtke Nextbike - sustav javnih bicikala.
Organizatori su pripremili za polaznike prigodne korisne poklone kao što su Priručnik za bicikliste u izdanju udruge Sigurnost u prometu, Priručnik Prva pomoć u izdanju Hrvatskog Crvenog križa, reflektirajuće zaštitne prsluke i trake te već spomenuti poklon bon za korištenje Nextbikea.