Noviji i moderniji farovi svijetle intenzivnije uz moguće zasljepljenje vozača, krivcem se smatra LED tehnologija?

 
U provedenom istraživanju u Velikoj Britaniji pokazalo se kako 15% ispitanih vozača izjasnilo se kako su skoro doživjeli prometnu nezgodu zbog zasljepljenja modernijih generacija farova.

Britansko Ministarstvo prometa formiralo je ekspertnu radnu skupinu kako bi ispitali dali su uzrok LED farovi zbog sve većeg broja pritužbi zbog zasljepljenja. Stručnjak za svjetlost i osvjetljenje Stephen Dixon, kazao je kako vozači LED svjetlosni izvor percipiraju kao sjajnije u odnosu na druge izvore svjetala, tj. druge tehnologije farova.

 
LED svijetla su usmjerenija za razliku od halogenih žarulja koje rasipaju snop svjetlosti. LED svijetla se ističu svojom plavobijelom bojom koja je sjajnija u mraku. U zadnjih nekoliko godina sama upotreba LED tehnologije je povećana, ipak njihovo uvođenje je stvoreno za tzv. pametne farove kako bi bolje osvijetlili put i automatski se prilagodili situaciji u prometu kako ne bi zaslijepili druge vozače.
 
No, ne slažu se svi s tom tvrdnjom. Jer situacija je drugačija, na tržištu ima puno LED svjetala kineskih i drugih proizvođača koji ne zadovoljavaju međunarodne standarde te su bez certifikata za EU. Upravo radi takvih zamjena bez odgovarajućeg certifikata možete pasti na tehničkom pregledu vozila.
 
LED svijetla mogu biti korisna za vozače tih vozila, ali ne i za vozače koji dolaze u susret njima, pogotovo vozače koji izlaze iz bočne ulice u raskrižje ili druge sudionike u prometu kao npr. biciklist gdje senzor neće prepoznati dovoljni snop svijetla bicikliste ili sl. 
 
Ivan Rikard Belančić