Je li isti utjecaj umora za volanom kao alkohol?

Istraživanje koje je provelo Njemačko vijeće za sigurnost u prometu upozorava kako umor može biti opasan u vožnji identično kao i alkohol. Naprimjer osoba koja nije spavala 17 sati identična je osobi sa 0,5 promila alkohola u krvi, dok 22 sata bez sna povećava se na 1,0 promila u krvi.

Znakovi umora često su zijevanje i sklapanje očiju. Tako da osoba koja sklopi oči prilikom upravljanja vozilom na nekoliko sekundi opasan je sudionik u prometu jer vozilo u samo dvije sekunde pri brzini od 50 km/h pređe put od 30 metara. Zamislite sad brzinu pri 130 km/h i utjecaj umora na vozača što rezultira sekundu do katastrofe. Ako govorimo o raznoj dobnoj skupini, tj. starijoj skupini vozača gdje je reakcija sporija uz kombinaciju različitih čimbenika kao što su neispravna tehnika vožnje, kriva pretpostavka, neprilagođena brzina, nepreglednost i drugi čimbenici koji također utječu na vožnju uz umor vozača rezultiraju još većim šansama za uzrok prometne nesreće.

Najvažnije prepoznati umor i odmah reagirati. Neka vozila imaju različite sustave da prepoznaju umor kod vozača i signaliziraju tonom i grafičkim prikazom na instrument ploči vozila. Međutim, kako je u Hrvatskoj prosječna starost vozila oko 13 godina, možemo zanemariti taj sustav jer nisu instalirana u vozila, pošto je to tehnologija novijih godina i ugrađivana su samo u novije modele vozila.

Zato je preporuka na putovanje kretati odmorni, ako se javi umor prilikom putovanja odmah se zaustaviti na prvom odmorištu ili na drugom sigurnom mjestu tako da se ne ugrožava odnosno ne dovodi u opasnost ostale sudionike u prometu. Šalica dobre kave može pomoći protiv djelovanja na umor, ali tek za cca 30 minuta, također može pomoći protezanje i udisanje svježeg zraka.

Ivan Rikard Belančić