Sudjelovanje u radionici “Budućnost SUMP-ova u regiji”

Predstavnici Udruge SUP sudjelovali su u prvoj ovogodišnjoj aktivnosti mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska – JIE koja je održana 19. i 20. siječnja u Rijeci. Fokus radionice na kojoj je sudjelovalo 57 članova Mreže i ostalih dionika iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije, bio je na zakonodavnom okviru i izvorima financiranja za daljnji razvoj i provedbu planova održive urbane mobilnosti (SUMP-ova). Radionica je provedena u sklopu projekta CLIMASUM.

Opširniji tekst i detalje o sadržaju radionica možete pročitati na poveznici organizatora Udruge Odraz :

https://www.odraz.hr/novosti/odraz-ove-vijesti/odrzana-radionica-buducnost-sump-ova-u-regiji/

U ime organizatora, na početku radionice svim pristutnima uvodno se obratila direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić i Srđan Škunca iz Grada Rijeke. Sudionici radionice zatim su upoznati s novostima o mogućnostima financiranja u Sloveniji i Hrvatskoj koje su predstavili Aljaž Plevnik iz Urbanističkog instituta Republike Slovenije i Ina Topić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH.

Saznali smo i o potpori GIZ-a (Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Europu) i promicanju regionalne razmjene u provedbi SUMP-ova na području JIE koju je predstavila Mila Knežević.

Petra Grgasović iz REGEA-e predstavila je mogućnosti financiranja koje pruža EIT Urban Mobility Hub koji od 2021. u Hrvatskoj potiče prijenos i replikaciju dobre prakse te provodi aktivnosti s ciljem poticanja inovacija u urbanoj mobilnosti.

Stručnjaci iz Udruge SUP aktivno su se uključili poslijepodnevni dio radionica koje je vodio Aljaž Plevnik uz interakciju i rad u grupama na temu potreba i mogućnosti financiranja izrade i provedbe SUMP-ova posebice u dijelu poboljšanja sigurnosti prometa. U grupama se raspravljalo o tome kako gradovi mogu realizirati izradu novog ili pristupiti reviziji postojećeg SUMP-a (koji su motivi te cijena izrade, monitoringa i evaluacije) te razlikama u metodologiji izrade i njihove provedbe kao i često pogrešno protumačene mjere i smjernice za povećanje sigurnosti cestovnog prometa.

Idući dan nastavljeni su prikazom primjera provedbe SUMP-ova u CIVINET-ovim gradovima.

Ante Klečina sa Sveučilišta Sjever predstavio je reviziju SUMP-a Grada Varaždina izrađenog 2018. godine. Prezentirao je provedene ciljeve i mjere iz postojećeg SUMP-a, od kojih je njih vrlo malo ostvareno te istraživanje vezano uz javni prijevoz i nemotoroziranu mobilnost rađeno za područje Grada Varaždina.

Ognjen Todorović iz Grada Beograda prezentirao je beogradski SUMP  i pozitivne promjene postignute njegovom implementacijom te brojne gradske projekte i planove u području urbane mobilnosti.

Iz Crne Gore nam se online pridružila Lazarela Kalezić predstavivši SUMP Grada Podgorice za razdoblje 2020. – 2025.

Za kraj izlagačkog dijela progama Vedran Kirinčić s Tehničkog fakulteta Rijeka govorio je o energetskoj tranziciji prometa s fokusom na primjere u području elektromobilnosti iz EU-a i na području Primorsko – goranske županije.

Po završetku radionice, Srđan Škunca iz Grada Rijeke dao je kratki uvod u terenski posjet u sklopu kojeg su sudionici obišli lučki kontrolni centar.

Radionica je provedena  u sklopu projekta CLIMASUM. Ovaj projekt dio je Europske klimatske inicijative (#EUKI) njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena (#BMWK). Događanje organizirao ODRAZ kao Tajništvo mreže CIVINET u suradnji s Gradom Rijeka a stručnjaci iz Udruge SUP rado su se odazvali pozivu jer je ovva radionica je bila izvrstna platforma za multidisciplinarnu razmjenu mišljenja i iskustava te pregled stanja u regiji uz sveobuhvatni pristup sigurnosti cestovnog prometa za koju se zalažemo.